Prva poternica za predsednikom zemlje stalne članice Saveta bezbednosti

Glavni tužilac Međunarodnog suda pravde (ICC) izjavio je da veruje da bi se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu moglo suditi za ratne zločine, koje je Rusija počinila tokom rata u Ukrajini, uprkos argumentima Moskve da da taj sud nije nadležan i da zemlja nema nikakve obaveze prema njemu.

Izjavu je dao nakon što je Sud izdao zvaničnu poternicu za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog tzv. tužbe pokušaja deportovanje Ukrajinske dece u Rusiju.

RUsija je jedna od mnogih vodećih zemalja koje nisu potpisale dokument kojim je osnovan Međunarodni sud pravde. Sobzirom na takvu situaciju, mala je verovatnoća da će ga Rusija predati u sudsku jurisdikciju ICC.

Glavni tužilac je istakao istorijske primere lidera zemalja koji su se našli pred ovim sudom, poput suđenja nacistima, bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i drugih, koji su se u jednom momentu smatrali nedodirljivim.

Svi oni su bili snažne, moćne individue no ipak su se našli na kraju u našim sudnicama.

Podizanje optužnice protiv ruskogh predsednika je već istorijski potez, jer je to prvi put da je lider jedne od zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti optužen i za njim izdata poternica.

Autor: cnn.com