Desetine hiljada Iranaca preplavilo je ulice širom zemlje u znak protesta.

Iranske vlasti predložile su nove mere za nametanje obaveznog nošenja hidžaba u zemlji. Mere između ostalih uključuju i korištenje nadzornih kamera za identifikaciju i kažnjavanje onih žena koje se ne pridržavaju kodeksa, prenosi RSE.

Na javnoj sednici iranskog parlamenta 14. marta, Bijan Nobaveh, član Komisije za kulturu, otkrio je da je to telo predložilo sedam novih mera u vezi sa hidžabom, koje je u potpunosti podržalo rukovodstvo i o njima raspravljalo na Veću za nacionalnu sigurnost, piše Dan.

Prema novim predlozima, fizičko kažnjavanje neće biti dozvoljeno. Umesto toga, žene koje ne poštuju zakon će biti kažnjene prema unapred utvrđenoj tabeli. 😳

Nadzorne kamere će se koristiti za praćenje javnih prostora za žene, a one koje krše zakon će biti naknadno kažnjene mjerama koje uključuju prekid rada mobilnog telefona i internetske veze.

Policija i pravosudni organi biće zaduženi za prikupljanje dokaza i identifikaciju prekršilaca.

Kulturna komisija je saopštila da će vlasnici prodavnica i operateri preduzeća kao što su tržni centri i smeštajni centri biti odgovorni za sprovođenje pravila.

Zvaničnici su nedavno prešli na zatvaranje poslova nekih "prekršitelja", uključujući ove sedmice kada su zatvoreni hoteli Sarai Ameriha i Almas Commercial Shopping Complex u gradovima Kashan i Teheran jer poslodavci nisu poštovali pravilo o obaveznom hidžabu.

Hidžab, marama za glavu koje nose muslimanke, postala je obavezna u javnosti za iranske žene i djevojčice starije od devet godina nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Mnoge Iranke su se godinama oglušile o pravilo u znak protesta i pomerile granice onoga za što zvaničnici kažu da je prihvatljiva odeća.

Dugo tinjajuće tenzije su proključale prošlog septembra nakon što je u pritvoru umrla Mahsa Amini, privedena zbog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Desetine hiljada Iranaca preplavilo je ulice širom zemlje u znak protesta.

Žene, pa čak i učenice, pokazale su prkos bez presedana u nemirima, koji se smatraju jednom od najvećih pretnji islamskoj vladi od revolucije 1979. godine.

Kao odgovor, vlasti su pokrenule brutalni obračun protiv neslaganja, pritvarajući hiljade i izričući stroge kazne, uključujući smrtnu, demonstrantima. Grupe za ljudska prava kažu da je više od 500 ljudi poginulo u protestima.

Autor: Dan