Pohapšeni svi koji su istakli ruske simbole

Ruski ratni simboli viđeni su među hiljadama demonstranata koji su se u subotu u Pragu protestovali protiv rata i siromaštva, a nekolicina je pokušala da skine ukrajinsku zastavu koja se vijori ispred Narodnog muzeja, saopštilo je danas češko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pored isticanja ruskih ratnih simbola, neki demonstranti su nosili i transparente na kojima je pisalo "STOP RATU, STOP NATO", prenosi portal EURAKTIV.

- Očekujem da se organizatori distanciraju od ovakvih akata nasilja. Stiče se utisak da su tzv. demonstracije protiv siromaštva bile samo paravan za proruske provokacije, a mi svakako ne možemo biti tolerantni prema takvim manifestacijama - upozorio je ministar unutrašnjih poslova Češke Vit Rakušan za nacionalnu televiziju.

Portparolka češke policije je potvrdila je na protestima uhapšeno 18 ljudi koji su učestvovali u pokušaju skidanja ukrajinske zastave sa zgrade Narodnog muzeja i dodala da su tom prilikom povređena dva policajca zadužena da čuvaju ulaz u muzej.

Prema njenim rečima, policija je uhapsila i muškarca koji je nosio simbol ruske paravojne organizacije "Vagner" i simbol "Z" na svom rancu i on je osumnjičen da je javno poricao, preispitivao i odobravao genocid.

Organizatori protesta su najavili da planiraju blokadu vladinih zgrada 16. aprila, a ministar unutrašnjih poslova Rakušan poručio je da država mora da se pripremi za takav scenario i obezbedi ove objekte.

Autor: Tanjug / redportal.rs