Sindikati su protestovali zbog ukidanja Velikog dana molitve, hrišćanskog praznika koji pada na četvrti petak posle Vaskrsa i datira iz 1686. godine

Danski parlament usvojio je danas zakon o ukidanju državnih praznika kako bi pomogao u finansiranju rastuće potrošnje za odbranu.

Nova vlada kaže da će to povećati prihode od poreza koji bi finansirali rastući vojni budžet usred rata u Ukrajini.

Sindikati su protestovali zbog ukidanja Velikog dana molitve, hrišćanskog praznika koji pada na četvrti petak posle Vaskrsa i datira iz 1686. godine.

Vlada nastoji da poveća budžet za odbranu usred povećane geopolitičke neizvesnosti nakon sabotaže dva gasovoda kojima se gas transportuje iz Rusije u Nemačku preko danskih voda.

Danska će imati za cilj da ispuni cilj NATO-a da potroši dva odsto BDP-a na odbranu do 2030. godine, tri godine pre roka.

Vlada kaže da će većina dodatnih 639 miliona dolara potrebnih za postizanje cilja biti pokrivena većim poreskim prihodima koji se očekuju od kraja praznika.

Sindikati, opozicioni poslanici i ekonomisti doveli su u pitanje efikasnost predloga, ali je većinska vlada prihvatila zakon sa 95 glasova u Parlamentu sa 179 mesta.

Autor: redportal.rs