Saveti stručnjaka o ishrani

Nemojte se iznenaditi ako vaša mačka pokaže interesovanje za korpu sa voćem koja stoji na vašem pultu u kuhinji 😅.

Ali svi znamo šta kažu za mačke i radoznalost. Pitanje je: da li je bezbedno mačkama dati da jedu voće? Naime, mačke su o prirodi mesožderi, što znači da nemaju potrebu da jedu voće. Štaviše, ispostavlja se da one ne mogu da osete slatkoću voća, jer njihovim jezicima nedostaju receptori slatkog ukusa. Ukratko: prema rečima stručnjaka, neke voćke su bezbedne, dok druge mogu da budu vrlo opasne, piše Magazin Novosti 👇🏻👇🏻👇🏻

🍎 Koje voće mačke mogu da jedu?

Među voćke koje su bezbedne za mačke spadaju jabuke, banane, borovnice, dinje, jagode i lubenice bez semenki. Takođe, na toj listi se nalaze i svima omiljene letnje poslastice poput malina, kupina i brusnica. Kada je u pitanju hranjenje mačke voćem, preporuka je da joj ponudite manju količinu isečenu na vrlo male komade. Takođe, to bi trebalo raditi umereno, jer promena u ishrani može dovesti do povraćanja i dijareje.

📍 Da li postoji neka korist od hranjenja mačke voćem?

Primarna prednost hranjenja mačke voćem je zapravo ta što je zabavno deliti sa svojom ljubimicem činiju ukusnih letnjih poslastica. Osim toga, voće predstavlja vid poslastica koje mogu zameniti komercijalne proizvode za mačke, što je dobro za mačke sa prekomernom težinom. Pa opet, smatra se da hrana za mačke koja se komercijalno prodaje pokriva sve prehrambene potrebe ovih krznenih loptica, zbog čega nema potrebe za dodavanjem voća u tu priču.

🍇 Voće koje nije bezbedno za mačke

Šta je sa ostalim vrstama voća, kada su mačke u pitanju? Prema rečima stručnjaka, preporuka je da se držite gore navedenog voća. Posebno je važno da mačkama nikad ne dajete trešnje, grožđe ili suvo grožđe, jer su ovi plodovi za njih toksični. Oni mogu izazvati oštećenje bubrega kod mačaka i dovesti do smrtnog ishoda. Agrumi poput limuna, limete i pomorandže takođe nisu dozvoljeni, jer izazivaju probavne smetnje i mogu ugroziti centralni nervni sistem mačke.

Autor: magazin.novosti.rs