Srpski jezik među 33 svetska jezika na kojima se snima audio-knjiga sa Danteovim stihovima

Povodom predstojećeg obeležavanja 700 godina od smrti Dantea Aligijerija (Firenca, 1265 - Ravena, 1321) Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, u saradnji sa Opštinom Ravena i Teatrom dele Albe / Ravena teatrom, priredilo je audio-knjigu Od mračne šume do Raja: put kroz Božanstvenu komediju Dantea Aligijerija na 33 jezika, posvećenu jednom od najznačajnijih književnih dela svih vremena, saopštio je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

View this post on Instagram

A post shared by IIC Belgrado (@iicbelgrado)

IZVOR: IG / @iicbelgrado

Audio-knjiga prati čitaoca kroz Pakao, Čistilište i Raj i jedinstveno je sredstvo za otkrivanje ili ponovno otkrivanje ove izvanredne poeme, koja ne samo da i dalje budi interesovanje čitalaca širom sveta, već je i izvor inspiracije umetnicima, piscima, muzičarima, filmskim i pozorišnim rediteljima.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu priredio je snimak na srpskom jeziku sa odabranim odlomcima iz Božanstvene komedije u izvođenju dvoje značajnih srpskih glumaca: Dragana Vujića Vujketa i Jelene Gavrilović (prevod: Dragan Mraović, Dereta, 2016).

Foto: Red portal/Irina Duplevskaja

SLIKA: Dragan Vujić Vujke i Jelena Gavrilović

Foto: Red portal/Irina Duplevskaja

SLIKA: Jelena Gavrilović

Foto: Red portal/Irina Duplevskaja

SLIKA: Dragan Vujić Vujke

Prezentacija projekta i više detalja slede u 2021. godini.

Kako je bilo na snimanju, možete pogledati u videu ispod 👇🏻:

IZVOR: YT / IIC Belgrado

Dante Aligijeri (ital. Dante Alighieri) bio je najveći italijanski pesnik kasnog srednjeg veka. Njegovo istaknuto delo je Božanstvena komedija. Ovo delo predstavlja kulminaciju srednjovekovnog pogleda na svet i osnovu modernog italijanskog jezika. Takođe, smatra se jednim od najvećih remek-dela svetske literature.

Autor: redportal.rs

#33 jezika

#700 godina od smrti Dantea Aligijerija

#Božanstvena komedija

#Danteov jubilej 2021

#Dragan Vujić Vujke

#Italijanski institut za kulturu Beograd

#Jelena Gavrilović

#audio-knjiga

#dante aligijeri

#srpski jezik