Dodaje se da je dron sličan iranskom "šahid-136"

Nemački magazin Špigl piše da je Rusija u pregovorima sa kineskim proizvođačem oko kupovine 100 dronova, koji bi bili isporučeni u aprilu.

Prethodnih dana su SAD, Nemačka i još neke zapadnoevropske zemlje upozorile Kinu da ne prodaje oružje Rusiji u ratu protiv Ukrajine, navodeći da bi takav potez imao ozbiljne posledice.

Rojters navodi da se veruje da je Rusija, pogođena jakim zapadnim sankcijama, kupila oružje od Irana i Severne Koreje, uključujući i dronove, ali je Kina zasad stajala po strani.

Špigl piše da je kineski proizvođač Sijan bingo intelidžent avijejšn tehnolodži saopštio da je spreman da napravi 100 prototipova drona ZT-180, za koje nemački list kaže da mogu da ponesu od 35 do 50 kilograma bojevih glava.

- Rekao sam kineskim predstavnicima da se to ne može prihvatiti - izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc za javni servis ZDF ranije u toku dana, odgovarajući na pitanje o eventualnoj pomoći Kine Rusiji.

Dodaje se da je dron sličan iranskom "šahid-136", kojim je, kako piše britanska novinska agencija, pokrenut veliki broj napada na Ukrajinu.

Špigel takođe piše da je "Bingo" imao planove da napravi fabriku dronova u Rusiji, gde bi moglo da se pravi mesečno do 100 bespilotnih letelica.

Autor: redportal.rs