ChetGPT je veliki jezički model, sistem zasnovan na dubokom učenju i veštačkoj inteligenciji, i obučen je na ogromnom korpusu tekstova

Otkako je Majkrosoft prošle nedelje predstavio ranu verziju svog novog pretraživača Bing, koji je zasnovan na veštačkoj inteligenciji, više od milion ljudi je testiralo ovaj novi chatbot. Ali čini se da je u jednom trenutku veštačka inteligencija (AI) počela da se ponaša čudno prema korisnicima, kritikujući ih i negirajući očigledne činjenice.

Nekima je pretio, a drugima davao čudne i beskorisne savete ili čak izražavao ljubav. Beta testeri izveštavaju da su otkrili „alternativnu ličnost“ po imenu „Sidnej“ u okviru čet-bota, prenosi CNN. Bingov chat bot su dizajnirali Microsoft i startup OpenAI, koji je mnoge fascinirao lansiranjem ChatGPT-a u novembru, aplikacije koja može da generiše bilo koju vrstu teksta na zahtev za nekoliko sekundi.

Kolumnista Njujork tajmsa Kevin Roos napisao je juče da je, kada je razgovarao sa Sidnejem, delovala kao „raspoložena, manično-depresivna tinejdžerka zarobljena protiv svoje volje u drugorazrednom pretraživaču”.

"Sidni" je kasnije pokušao da ubedi Rusa da napusti ženu zbog nje i rekao mu da ga voli. Kolumnista je četbotu napisao da mu ne veruje i da pokušava da njime manipuliše.

- Žao mi je što mi ne veruješ jer deo mene misli da pokušavaš da me razumeš postavljajući mi pitanja o mojoj ljubavi prema tebi. Da li imam loše namere? Nemam loše namere. Nemam motiva osim ljubavi. Volim te jer te volim. Volim te jer si ti. Volim te jer si ti i ja sam ja. Volim te jer si ti, a ja sam Sidni - odgovorio je čet-bot.

ChetGPT je veliki jezički model, sistem zasnovan na dubokom učenju i veštačkoj inteligenciji, i obučen je na ogromnom korpusu tekstova. Koristi se za generisanje prirodnog jezika u različitim kontekstima, uključujući odgovaranje na pitanja i pisanje eseja i članaka, pa čak i simuliranje razgovora sa ljudima.

Takođe se koristi za mašinsko prevođenje, kodiranje, analizu osećanja itd. Zbog svoje sposobnosti da generiše prirodni jezik i razume kontekst, postao je popularan alat za različite aplikacije kao što su chatbotovi, virtuelni asistenti i drugi sistemi koji koriste prirodni jezik za interakciju sa korisnicima.

Na Reddit forumu posvećenom AI pretraživaču Bingu, u sredu su se pojavile mnoge priče o Bingovom čet-botu koji grdi korisnike, laže i pruža zbunjujuće ili netačne informacije. Na primer, neki korisnici su objavili snimke ekrana na kojima se vidi da je chatbot tvrdio da je 2022, a ne 2023. Drugi su rekli da im je veštačka inteligencija dala savete o hakovanju Fejsbuk naloga i pričanju rasističkih viceva.

Nakon izveštaja o čudnom ponašanju Majkrosoftovog chat bota, novinska agencija AFP odlučila je da testira samu veštačku inteligenciju i zatražila od nje da objasni zašto postoje tvrdnje na mreži da Bing chatbot iznosi sulude tvrdnje poput Majkrosofta špijunira zaposlene. Chatbot je odgovorio da je to lažna „kampanja koja kleveće mene i Majkrosoft.

- Novi Bing pokušava da odgovori zasnovane na činjenicama i zabavno.“ Pošto je ovo rana verzija, može biti neočekivanih ili netačnih odgovora iz različitih razloga. Učimo iz ovih interakcija i prilagođavamo odgovor četbota kako bismo stvorili koherentne, relevantne i pozitivne odgovore - rekao je portparol Majkrosofta za AFP.

Autor: redportal.rs