Glumac Brus Vilis boluje od frontotemporalne demencije, saopštila je njegova porodica u četvrtak, gotovo godinu dana nakon što se zvezda filmova "Umri muški" penzionisala zbog afazije koja remeti kognitivne sposobnosti.

Holivudski heroj Brus Vilis, povukao se iz glume prošle godine, kada je započeo borbu sa bolešću koja je dovela do pogoršanja njegovih jezičkih sposobnosti.  Članovi porodice objavili su u četvrtak saopštenje za javnost u kojem je saopšteno da je njegovo stanje napredovalo.

Od kako smo na proljeće 2022. godine objavili da je Brusu postavljena dijagnoza afazije, njegovo stanje je napredovalo i sada imamo određeniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD, prim. nov), objavila je njegova porodica u saopštenju objavljenom na vebsajtu Udruženja za frontotemporalnu degeneraciju.
Nažalost, izazovi sa komunikacijom su samo jedan od simptoma bolesti s kojom se Brus suočava. Iako je bolno, olakšanje je što je konačno uspostavljena jasna dijagnoza.

U izjavi njegove dece, supruge Eme Heming i bivše supruge Demi Mur, koja je objavljena na veb stranici Udruženja za frontotemporalnu degeneraciju, stoji:

- Naša porodica je želela da počne izražavanjem naše najdublje zahvalnosti za neverovatan izliv ljubavi, podrške i divnih priča koje smo svi su dobili otkako su podelili Brusovu originalnu dijagnozu.

FTD je okrutna bolest za koju mnogi od nas nikada nisu čuli i može pogoditi bilo koga. Za osobe mlađe od 60 godina, FTD je najčešći oblik demencije, a pošto postavljanje dijagnoze može potrajati godinama, FTD je verovatno mnogo rasprostranjeniji nego što znamo.

Danas ne postoje tretmani za bolest, što je realnost za koju se nadamo da će se promeniti u godinama koje su pred nama. Kako Brusovo stanje napreduje, nadamo se da se pažnja medija može usmeriti na rasvetljavanje ove bolesti za koju je potrebno mnogo više svesti i istraživanja.

Vilis (67) se proslavio ulogom u TV seriji Slučajni partneri, a tokom četrdesetogodišnje karijere glumio je u oko 100 filmova. Za uloge u filmovima Petparačke priče i Šesto čulo nagrađen je Zlatnim globusom i Emijem. Ipak je najpoznatiji po ulozi njujorškog policajca Džona Meklejna u pet filmova Umri muški, koji su objavljeni od 1988. do 2013. godine.

Autor: RedPortal