Stoltenberg ističe da brza isporuka vojne opreme i znanja Ukrajini spašava mnoge živote

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da „nema naznaka da se ruski predsednik Vladimir Putin sprema za mir, naprotiv, on kreće u novu ofanzivu i zato municija, gorivo i rezervni delovi moraju da stignu u Ukrajinu pre nego što Rusija preuzme inicijativu ."

- Jasno je da smo u logističkoj trci. Ključne stavke kao što su municija, gorivo i rezervni delovi moraju da stignu u Ukrajinu pre nego što Rusija preuzme inicijativu na bojnom polju - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane iz 30 država članica, koji će razgovarati o tome kako da obezbede Ukrajina sa potrebnim sredstvima za pobedu u ratu.

- Gotovo godinu dana od početka invazije, predsednik Putin se ne priprema za mir, već pokreće nove ofanzive. Ono što vidimo jeste da Putin i Rusija i dalje žele da kontrolišu Ukrajinu i da tamo šalju više trupa i oružja - dodao je Stoltenberg.

Stoltenberg ističe da brza isporuka vojne opreme i znanja Ukrajini spašava mnoge živote i da će Putinova eventualna pobeda u Ukrajini poslati poruku njemu i autoritarnim režimima da se upotreba sile isplati, čineći svet još opasnijim.

- Ministri odbrane će razgovarati o jačanju kapaciteta u odbrambenoj industriji i popuni zaliha, posebno municije. Trenutna stopa potrošnje municije u Ukrajini je mnogo puta veća od naše trenutne stope proizvodnje - rekao je Stoltenberg.

On je kao primer naveo da je vreme čekanja na municiju velikog kalibra povećano sa 12 na 28 meseci, što znači da bi isporuke za narudžbine primljene danas mogle da potraju dve i po godine ili kasnije.

- Zato moramo povećati proizvodnju i ulagati u naše proizvodne kapacitete - rekao je generalni sekretar.

Kao dobru vest naveo je da je nekoliko zemalja saveznica, uključujući SAD i Francusku, već potpisalo višegodišnje sporazume sa odbrambenom industrijom, koji će omogućiti ulaganje za povećanje proizvodnje. „Naša poruka je jasna: NATO stoji uz Ukrajinu i stajaće uz nju dokle god bude potrebno“, rekao je generalni sekretar.

Na sastanku ministara odbrane biće reči i o zaštiti kritične podmorske infrastrukture. U tom cilju, u sedištu NATO-a uspostavljeno je koordinaciono telo sa zadatkom da identifikuje slabe tačke, koje će pomoći naporima da se spreče i suprotstave pretnje kritičnoj infrastrukturi, uključujući podmorske kablove i gasovode.

Ministri će razgovarati i o tome kako ojačati praktičnu podršku Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, "zemljama partnerima koje se suočavaju sa ruskim pretnjama", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da očekuje da ministri odbrane razgovaraju o isporuci borbenih aviona Ukrajini. On je rekao da će isporuka aviona potrajati i da neće učiniti NATO stranom u sukobu.

Stoltenberg je o balonima koje su oborile SAD i za koje se sumnja da su kineski, namenjene špijunaži, rekao da to ukazuje na potrebu da NATO bude oprezan. „To je deo obrasca da Kina i Rusija pojačavaju aktivnosti nadzora saveznika iz NATO-a“, rekao je on.

Autor: redportal.rs