Jače od suzavca i biber-spreja 🤣

Oni koji vole ljuto imaju i svoju omiljenu notu ljutine, to jest vrstu paprike, a vole i često da ispituju svoju toleranciju na ljutinu te da probaju razne vrste ljutih papričica. Mi vam u ovom tekstu predstavljamo najljuću papriku na svetu.

Paprika nazvana Karolina riper, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu.

Njen uzgajač Ed Kari iz Južne Karoline je 4 godine radio na pravljenju najljuće papričice i 2013. godine je najzad dobio i priznanje za svoj mukotrpni rad. Ed je strastveni i iskusni uzgajivač papričica koje su inače višegeneracijski porodični biznis. Ovaj kralj ljutine čak i simbolično privlači ljutinu svojim prezimenom koji ima značenje jakog indijskog začina. Karijeve rekordne papričice na Skovilovoj skali ljutine dostigle su u proseku 1.569.300 skovila (skovil je jedinica kojom se meri ljutina kod paprika) dok je kod njegovih najljućih primeraka izmereno i 2,2 miliona skovila, što je za 200.000 jedinica ljuće od suzavca ili biber-spreja. 

Pre kosača iz Karoline rekord je držala paprika Trinidad moruga skorpion, koja je u proseku imala 1,2 miliona skovila, a njen naljući primerak je imao oko 2 miliona skovila. Popularne feferone  imaju od 100 do 500 skovila, halapenjo 2.500-8.000, habanjero 100.000-350.000. Karolina riper papričice su male i ima ih u crvenoj, žutoj i narandžastoj boji. Ed Kari je za sve koji sebe smatraju ljubiteljima ljutog spremio i posebne soseve od kosača iz Karoline papričica.

Autor: redportal.rs

#ljuto

#najljuća paprika

#paprika