Glavna optužba monopolizacija tržišta

Čak 48 saveznih država SAD udružilo se u tužbi protiv kompanije Fejsbuk. Glavna optužba je nepoštovanje pravila tržišta i vođenje aktivne antikonkurentske politike.

Parnicu predvodi državni tužilac Njujorka Leticija Džejms, koja je izjavila:

Korišćenjem svojih ogromnih resursa, Fejsbuk je pregazio ili strateški onemogućio sve što je video kao stratešku pretnju sebi. Od suštinske je važnosti da se zaustavi ovakvo predatorsko ponašanje, posebno kupovina kompanija tj. konkurencije, i da se obnovi i sačuva sloboda tržišta.

Tužba tereti Fejsbuk za pokušaj eliminisanja konkurencije i monopol. Kao primer takvog ponašanja navodi kupovinu kompanija WhatsApp i Instagram, čiji je cilj, prema njihovom mišljenju, očuvanje dominantne pozicije na tržištu, kao i pozicije najveće svetske kompanije u domenu društvenih mreža.

Osim tužbe, Fejsbuk je takođe pod istragom i Federalne trgovinske komisije SAD.

Ovakva tužba nije prva u pravnoj istoriji SAD. Najpoznatija je velika parnica koja se vodila protiv kompanije Majkrosoft pre 20 godina. Optužbe su bile skoro istovetne, u tome da su se odnosile na monopolizaciju tržišta. Majkrosoft je tada imao skoro kompletnu kontrolu nad tržištem preko svog operativnog sistema Windows. Majkrosoft je izgubio spor i kao posledica toga bio je izdeljen na nekoliko kompanija da bi se sprečila ponovna monopolizacija.

Autor: New York Post / redportal.rs

#Društvene mreže

#Facebook

#Fejsbuk

#SAD

#tužba