Istok je do sada video najkrvavije bitke od početka sukoba sa desetinama hiljada vojnika i stotinama jedinica vojne tehnike

SAD i zapadni zvaničnici apeluju na ukrajinsko rukovodstvo da se izvuče sa istoka i promeni fokus borbe sa brutalnih bitaka koje koštaju na hiljade života i traju mesecima, posebno oko grada Bahmut, i da se preorjentišu na jug i spreme za ofanzivu. Apeluju taođe da se promeni taktika i iskoristi prednost u milijardama dolara vojne tehnike poslate kao pomoć sa zapada.

Skoro 6 meseci, ukrajinske snage se bore centimetar za centimetar sa ruskim snagamo oko grada Bahmut u rasponu od nekih 36 milja - gradu koji se nalazi tačno na raskrsnici između gradova Donjecka i Luganska. Grad je kompletno razoren.

Kako je jedan od zapadnih analitičara i obaveštajnih oficira sumirao "u pitanju je brutalna koja melje sve", dnevno se razmeni od 100 do 400 metara teritorije na obe strane i ispali nekoliko hiljada artiljerijskih granata.

Bahmut nije privlačan u kontekstu vojske, ili bilo kakve infrastrukture, sobzirom da je kompletno sravnjen sa zemljom.

Sada, pred očekivan prolećni nastavak borbi, stvara se taktička šansa (kako navode zvaničnici SAD i Zapada). Poslednjih nedelja sve više glasova sa zapada poziva Ukrajinu da podvuče liniju i da prihvati gubitke kod Bahmuta, koji kako navode ima malo strateške važnosti za Ukrajinu, i da se fokusira na juč zemlje i planiranje ofanzive na tom pravcu - ova poruka je bila deo saveta tri visoka zvaničnika Bajdenove administracije koja su posetila Kijev prošle nedelje.

Autor: redportal.rs