Glikman otrkio da li će iskoristiti pravo amnestije u slučaju Crvene zvezde

Izvršni direktor Evrolige Maršal Glikman objavio je danas da neće pomilovati Crvenu zvezdu kada je reč o kazni koja je doneta i podrazumeva zabranu registracije igrača do 28. februara ove godine.

Naime, Glikman je podsetio da je kazna za Zvedu doneta zbog kršenja finansijskog fer pleja i pravila takmičenja, te da se on ne oseća pozvanim da umanjuje značaj prekršaja i odluke koju je u skladu sa tim donelo nezavisno telo.

- Imamo nezavisno telo koje se zove Komisija za kontrolu upravljanja koje je izvršilo duboke istrage. Ne želim da ulazim u detalje njihovog rada, ali mi nismo uključeni. Oni su nezavisni. Oni su zaista nezavisni. Oni su grupa od tri advokata koji nemaju direktne veze sa košarkom - rekao je Glikman i dodao:

- Tako su došli do zaključka da Zvezda nije izašla sa nekim informacijama koje su bile neophodne. Zvezda je u međuvremenu mogla da registruju igrače koje inače ne bi mogla da registruje, što im je potencijalno dalo konkurentsku prednost koju inače ne bi imali. Znate reč amnestija. Jedino ovlašćenje koje imam kao izvršni direktor je amnestija. A amnestija znači da činite da cela stvar nestane kao da se nikada nije ni dogodila. To je ono što to znači.

Na ovaj način Glikman je stavio tačku na nadanja mnogih navijača Crvene zvezde da će Fakunda Kampaca u crveno-belom dresu u Evroligi gledati pre marta. U međuvremenu je pokrenuta čitava inicijativa u javnosti pod sloganom Free Facu, a protiv odluke Evrolige ustali su i mnoga udruženja za zaštitu igrača, ali ništa nije pomoglo da odluka bude preispitana.

CEO Evrolige je ipak istakao da odluka nezavisnog tela, kao i njegova lična da je ne preinači nije usmerena protiv Kampaca, niti se odnosi direktno na njega.

- Nije bilo pitanje 'Može li Kampaco da igra ili ne.' Ovo nema nikakve veze sa Kampacom. Moramo da održavamo integritet sistema, posebno u situaciji kada radimo upravo ono što je od nas tražila Komisija za kontrolu upravljanja. Tako da nisam osećao da je to u sve je prikladno da izvršni direktor uđe i promeni nešto što se dešavalo već duže vreme - izjavio je Glikman.

Prema Glikmanovim tvrdnjama, Fakundo i on su imali direktnu komunikaciju, ali to nije promenilo ništau celoj priči.

Kako je rekao, detaljno je ušao u meritum problema i doneo zaključak da amnesija za Crvenu zvezdu i Kampaca nije opcija.

- Poslao mi je veoma lep mejl. Bio je veoma ljubazan, a ja sam mu poslao prilično dugačak mejl sa objašnjenjem situacije - rekao je Glikman.

Do isteka kazne za registrovanje Kampaca Crvena zvezda će odigrati još 6 mečeva, dok nakon toga Zvezdu očekuje još 9 susreta u najjačem evropskom takmičenju.

Borba za TOP 8 je na ovaj način dodatno otežana šampionu Srbije i ABA lige, posebno s obzirom na činjenicu da je krajem februara na snazi i reprezentativni prozor, kada se očekuje od kluba da ustupi neke od najvećih uzdanica reprezentaciji Srbije, koja igra odlučujuće utakmice za plasman na Svetsko prvenstvo. Kampaco bi kao stranac bio idealna zamena da se taj prozor manje oseti u Crvenoj zvezdi.

Mogućnost registracije igrača ističe 1. marta u 14.00 časova, tako da će Crvena zvezda imati samo nekoliko sati da registruje Fakunda Kampaca. Crveno-belima je preostalo još samo da na vreme spreme sve papire i pomole se bogu da proceduralnih smetnji toga dana neće biti.

Autor: redportal.rs

#fakundo kampaco