Ovaj simpatični ljubavnik sa oklopom u toku života dobio preko 800 mladunaca

Kada je u pitanju opsednutost seksom to se svakako smatra za negativnu osobinu, međutim, u nekim slučajevima stvari se mogu pokazati i drugačije. Kada je u pitanju galapagoska džinovska kornjača Dijego, to je definitivno slučaj.

Naime, ova muška kornjača je u toku svog života postala otac za preko 800 mladunaca, pre no što je konačno morao da ode u zasluženu penziju pre nekoliko godina, prenosi LADBible. To možda ne bi bila neka ekskluziva, da Dijego ne pripada posebnoj vrsti ovih životinja kojoj je pretilo izumiranje.

Ovaj junak je zapravo preko 5 decenija bio životinja koja je služila za oplođavanje ženki u Galapagos nacionalnom parku koji se nalazi na ostrvu Santa Kruz (Ekvador) , da bi konačno 2020. godine, kada je napunio 101. godinu, bio poslat u penziju.

- Ovo je kraj jedne ere. Zatvaramo jedno važno poglavlje našeg parka - rekao je tad ekvadorski ministar Paulo Proano Andrade.

Ipak, Dijego je dobio lepu nagradu za svoje zasluge - vraćen je u svoje prirodno stanište, ostrvo Espanjola, a budući da celo ostvro sad naseljava oko 2.000 primeraka ove vrste kornjača (Chelonoidis hoodensis, ako neko želi naučni naziv), on je zapravo otac 40% kornjača koje sad naseljavaju ovo ostrvo.

Na samom početku, situacija nije ni približno izgledala optimistično, jer je ceo program započet sa svega dva mužjaka (od kojih je jedan bio Dijego) i 12 preostalih ženki. Srećom, ispostavilo se da je Dijego bio na visini zadatka i daleko prevazišao i najoptimističnije procene. 😄

IZVOR: YT / San Diego Zoo

Svakako, ove kornjače su predmet divljenja već skoro dva veka, od kad ih je Čarls Darvin prvi opisao nakon svojih putovanja tokom 1830-ih. Osim što su džinovske, ove kornjače su i poznate po tome što spadaju među najdugovečnije životinje na svetu, tako da po nekim procenama mogu da žive i 200 godina.

Ovo su posredno potvrdili i stručnjaci za časopis National Geographic, rekavši da postoji određena šansa da na ovim ostvrima možda postoji neki primerak koji se tamo nalazio kada se Darvin prvi put iskrcao na njih, 1835. godine.

Šta drugo reći nego - svaka ti čast Dijego, uživaj u penziji! Zaslužena je! 👍😄

Autor: redportal.rs