Zemlja izlazećeg sunca odustala od pacifizma, ulazi u novu militarizaciju

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da je Japan krenuo putem neviđenog jačanja vojne moći, uključujući sticanje potencijala za napad.

Zaharova je na ovaj način reagovala na plan odbrane vredan 320 milijardi dolara koji je prošle nedelje najavio japanski premijer Fumio Kišida, preneo je Rojters.

Kako je rekla, plan pokazuje otvoreno odbacivanje Kišidine administracije mirnog razvoja zemlje i povratak "na put neobuzdane militarizacije koja bi neizbežno izazvala nove bezbednosne izazove i dovela do povećanja tenzija u azijsko-pacifičkom regionu".

Kišidin plan odbrane udvostručiće izdatke za odbranu na oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda tokom pet godina i učiniti Japan trećom zemljom koja najviše troši na vojsku, posle Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Nemačka ne može da učestvuje u pregovorima kao nepristrasni posrednik

Zaharova je dodala je Nemačka postala strana u sukobu u Ukrajini i ne može da učestvuje u pregovorima Moskve i Kijeva kao "nepristrasni posrednik.

Uporedo sa pozivima na razgovore, nemačko rukovodstvo nastavlja da šalje kijevskom režimu oružje, proaktivno pokušavajući da olakša ekonomski rat Evropske unije protiv naše zemlje. U stvari, Nemačka se pretvorila u stranu u sukobu, tako da ne može da preuzme ulogu nepristrasnog medijatora, rekla je Zaharova na konferenciji za medije, prenosi TAS S.

Zaharova je navela da nijedna inicijativa koju Berlin predlaže i nijedna uloga koju želi da preuzme, nije moguća bez saglasnosti SAD.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je početkom meseca nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, tokom telefonskog razgovora, da je pristup i stav Nemačke i Zapada prema Ukrajini "destruktivan" i pozvao Berlin da preispita svoj odnos, saopštio je tada Kremlj.

- Preplaviti Ukrajinu oružjem je destruktivna politika - naveo je ruski lider u razgovoru sa Šolcom, prenela je agencija TAS S.

Putin je tom priliko dodao da se to isto može reći i povodom toga što zapadne zemlje, uključujući Nemačku, obučavaju ukrajinske vojnike.

Prema rečima Putina, zbog svega toga, kao i obimne finansijske podrške Ukrajini, kijevski režim odbacuje i samu ideju o pregovorima.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#zaharova