Novi nosač vredan 7 milijardi evra

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će sledeći nosač aviona njegove zemlje biti na nuklearni pogon i trebalo bi da bude operativan do 2038. godine, kada će da da zameni Šarla de Gola, koji je stupio u aktivnu službu 2001. godine.

Očekuje se da će novi nosač aviona biti najveći ratni brod koji je Francuska ikada izgradila. Florenc Parli, ministrar odbrane rekla je u oktobru da će nosač, bez obzira na njegov pogon, biti dizajniran da rasporedi budući sistem borbenih aviona (FCAS), a danas je njeno ministarstvo potvrdilo da će na nosač rasporediti oko 30 novih Rafal letelica.

Ministarstvo je saopštilo da će nosač biti u klasi od 75.000 tona i biće dugačak oko 300 metara i moći će ploviti sa brzinom od 27 čvorova. Poređenja radi, Šarl de Gol je dugačak 261 m i težak 42.000 tona u potpunosti natovaren. Novi nosač imaće posadu od oko 2.000, uključujući vazduhoplovnu grupu.

Imaće dva K22 generatora električne energije, svaki koji generiše 220 megavata koji su izvedeni iz K15 (koji generišu po 150 MV) koji trenutno napajaju Šarla de Gola.

Očekuje se da će novi nosač biti u službi do 2080. godine, a cena projekta se procenjuje na 7 milijardi evra.

Autor: redportal.rs

#AVION

#Francuska

#Makron

#Nosač aviona