Ne stišava se bura u evropskom fudbalu nakon scena iz Pariza

Mnogo puta se do sada dešavalo da dolazi do rasističkih ispada na fudbalskim utakmicama. Takvi ispadi su uglavnom dolazili od strane navijača koji su želeli da isprovociraju igrače, a na meti su redom bili Baloteli, Dani Alveš, Samjuel Eto i mnoge druge zvezde, ali i igrači iz manjih klubova.

IZVOR: YT / Sport Klub

Juče je došlo do krajnje bizarne situacije na sredini 1. poluvremena na utakmici PSG-a i turskog Bašakšehira, nakon koje su se igrači turske ekipe povukli sa terena.

Šta se zapravo desilo?

Glavni sudija je došao do 4. sudije da se konsultuje sa njim oko prekršaja koji se desio na terenu, međutim, klupa Bašakšehira se ponašala na način koji se nije svideo sudiji. Nakon konsultovanja kome bi trebalo dati žuti karton, 4. sudija je izgovorio nešto što je pomoćnik trenera, inače crnac, smatrao da je rasistička izjava.

Sada postoje 2 verzije priče. Prva jeste ona da je 4. sudija za pomoćnika trenera Bašakšehira rekao "Negro guy", što je u ravni sa N-word, koja je rasistički naziv za crnce još iz perioda ropstva u Americi. Druga jeste ona da je sudijska četvorka poreklom iz Rumunije i da se sporazumevaju na maternjem jeziku. Sudija je izgovorio "Negru" što na rumunskom jeziku znači "crn" i nema pežorativno značenje.

Čak i druga verzija priče objektivno ne amnestira sudiju, što je i sam Demba Ba rekao dok se u naletu besa unosio sudiji u lice:

Nikada ne kažete "ovaj beli momak", nego kažete "ovaj momak".

IZVOR: TW / @iamGiftedStill

Ono što doliva ulje na vatru kada je u pitanju ova sudijska četvorka jesu i navodi jednog rumunskog sportskog novinara da baš ovaj tim rumunskih sudija nije reagovao kada je cela tribina navijača Dinama iz Bukurešta pravila majmunske krike sa ciljem da uvredi napadača Steaue.

IZVOR: TW / @Emishor

Fudbalski savez Rumunije se ogradio od ovog postupka, dok će ostatak utakmice PSG - Bašakšehir biti odigran danas sa drugom sudijskom ekipom.

Autor: redportal.rs

#Bašakšehir

#Liga šampiona

#PSG

#Rasizam

#pariz