Vaš dom može imati prirodnu dekoraciju tokom cele godine 🌸

Ukoliko želite da ulepšate dom i ukrasite ga prirodnim cvećem čak i tokom zimskih dana, mi vam u nastavku teksta otkrivamo cveće koje može da prezimi i tokom niskih temperatura.

Takođe, ne bi trebalo izostaviti ni onu praktičnu stranu, a to je da cveće koje može da prezimi štedi vreme i trud, te nećete morati da kupujete biljke svake godine. Investicija u cveće koje može da prezimi uštedeće vam energiju, a vaš dom će imati prirodnu dekoraciju tokom cele godine, piše B92.

Višegodišnje cveće za terase

Hrizanteme su višegodišnje cveće za terase, a po svojoj strukturi mogu da budu i višegodišnje, ali i jednogodišnje. Ima više hibrida i varijacija ovog cveća, a za održavanje i uzgoj na balkanu pogodne su nisko rastuće sorte kineske hrizanteme ili svilenog lišća. U zavisnosti od sorte, ovo višegodišnje cveće za terase možete imati u različitim bojama: Žuta, lila, ljubičasta, ružičasta i bela. Idelana temperatura za održavanje ovog cveća je 15/18 °C tokom jeseni, a zimi 3/8 ° C.

Ciklame su, takoše, pogodne za uzgoj na otvorenom, jer ovo višegodišnje cveće za terase krasi dom svojim jarkim bojama. Takođe, ovaj cvet preferira hladnu temperaturu, a idealna je od 10 do 18 °C tokom dana i od 6 do 8 °C noću. Trebalo bi napomenuti da ova biljka ne trpi jak izvor toplote, te bi bilo pametno da je ne izlažete temperaturama koje nisu preporučene. Ovo višegodišnje cveće za terase obožava vlžanu podlogu, ali i tu bi trebalo voditi računa, jer razni insekti mogu da dođu do korena ciklame, pa je i samim tim unište.

Erika-vres je višegodišnje cveće za terase koje, takođe, obožava hladnu podlogu. Ova vrsta biljke dolazi iz porodice zimzelenog cveća "Heather", a izgleda kao nizak grm ukrašen sitnim cvećem. Trebalo bi napomenuti da cvetovi ove vrste cveća za terase preferiraju hladnu i vlažnu podlogu, pa bi trebalo da se vodi računa kada se oni pojave. Drugim rečima, cvet ove specifične vrste biljke bi trebalo redovno da se prska vodom, kako bi listovi cveta održali svoju vlažnost.

Zimski jasmin je vrsta cveća pogodna za terase, a dosta se razlikuje od prolećnog jasmina, jer njegovi cvetovi cvetaju brže od listova cveta. Ova biljka je prilično otporna na niske temperature. U zavisnosti od temperature okoline, cveta od sredine zime do sredine proleća. Ukoliko se odlučite da gajite ovo višegodišnje cveće za terase, predlažemo vam da ga stavite na sunčanom delu terase i to uz zid kako bi fragilni izdanci imali dovoljnu potporu.

Kamelija ima veoma lepo cveće, sjajne listove i, što je najvažnije, cveta zimi. Kamelija cveta zimi na temperaturi od 10 ° C. Trajanje cvetanja kod različitih sorti je različito, ali obično od jednog do tri meseca. Kamelije vole vlažan vazduh, pa ih je korisno prskati, ali ne tokom cvetanja - voda oštećuje cvet.

Foto: Unsplash.com/Niklas Ohlrogge

Višegodišnje cveće za dvorište

Grčki oleander ili kako je drugačije poznat kao “krvavi cvet” je zimzelena višegodišnja biljka koja ima cvetove u vatreno crvenoj i narandžastoj boji. Pored pogleda koje će sakupljati svojom lepotom, ovaj cvet je takođe omiljen među

Bekovina je višegodišnje cveće za terase koje ne trpi uzak prostor, odnosno, ovoj vrsti cveća je potrebna određena širina kako bi se razvijala. Ovi beli, pufnasti cvetovi su nalik na hortenziju i sigurno će vam ulepšati svaki deo baste.

Dan i noć je višegodišnje cveće za terase, ali i za dvorište i ono cveta tokom cele godine. Tako da je idealno za uzgajanje u bilo kom delu godine. Kad god se odlučite na gajenje ove vrste cveća, nećete pogrešiti.

Ukrasni kupus je sve češći stanovnik vrtova i gradskih žadinjera. Bujna glavica neverovatnih boja zaista je prelep ukras zimi.

Pieris japonika je lep žbun koji traži dosta svetla, pa ako se nalazi na svetlom mestu u vrtu možete uživati u njegovoj lepoti zimi.

Foto: Pexels.com/Disha Sheta

Baštensko cveće koje ne mrzne

Kao i što sam naziv kaže, postoji sorta cveća koja može da izdrži niske temperature, odnosno, to je baštensko cveće koje ne mrzne, koje čak i tokom ekstremno niskih temperatura opstaje.

Lažni ljiljan je dekorativna višegodišnja baštenska biljka koja se formira kao grm sa prelepim uskim listovima.

Monrovia ili purpurni tepih je ukrasna višegodišnja biljka crvenog cveta i lista. To je baštensko cveće koje ne mrzne, a raste do 15cm visine. Purpurni tepih je odličan za sađenje pored fontana i jezera u vrtu pored kamenih bašta, i žardinjerama. Idealan je u kombinaciji sa drugim ukrasnim travam i veoma je otporan na hladnoću dekorativan tokom cele godine i ukras je svakog vrta.

Moonbeam ili japanski dren je niže listopadno drvo, žbunaste forme, raste do 3m visine. Konačnu lepo Lepotu mu daje veliki broj cvetova koji se javljaju početkom leta, cvetovi su beli,vrlo efektni, izrazito krupni i do 20cm. Listovi zeleni, izduženi, na jesen crvenkasti. Plod je vrlo dekorativan, jagodičast, jestiv ali ružnog ukusa, izgledom podseća na liči. Voli plodno, bogato humusom zemljušte, blago kiselo. Takođe voli da ima uvek dovoljno vlage u zemljištu. Može da izdrži vrlo niske temperature, do -29 stepeni.

Foto: Unsplash.com

Cveće koje može da prezimi napolju

Dekorativna hosta je cveće koje može da prezimi napolju, a idealna je za bašte i vrtove zbog svojih glomaznih listova. Postoji nekoliko vrsta ovog cveća - patuljaste vrste, visine svega desetak centimetara, ali i džinovske hoste od jednog metra visine.

Hoste su otporne na zimu, pa mogu godinama ostati na istom mestu. Uspevaju na gotovo svim zemljištima koja imaju dobru propusnost, ipak najviše im odgovaraju humusna zemljišta.

Kukurek, božićna ruža je cveće koje može da prezimi napolju, a ovo je jedna od najčešćih baštenskih dekoracija. Raste u borovim i bukovim šumama, a može se videti u šumarcima i na livadama oko gradova i naselja. Jedna je od najranijih medonosnih biljaka, a sve češće se gaji kao saksijska i baštenska biljka. Zavisno od podneblja, kukurek cveta već u januaru ili februaru. Cvetovi su najčešće žuto-zelene boje, krupni, uglavnom sa 5 latica i preklapaju se obodima. Ukrštanjem su dobijeni krupniji višebojni cvetovi, čije se nijanse kreću od crne, ljubičaste, tamnobordo, jarkocrvene, ružičaste, žute, bele i zelene boje.

Žbunasti klematis je puzavica koja raste do visine od 2 do 4 m. Cveće klematis se razlikuju po veličini i zavisi od sorte. Klematis je listopadna biljka koja u toku zime nema lišće. Za cveće klematis potrebno je da obezbedite potporu uz koju će da raste. Ova elegantna biljka spada u jedne od omiljenih puzavica zbog svojih različitih vrsta i sorti. Varijateti klematisa su brojni, ima ih od 700. Većina ih ima blagi miris, ali ni jedan ne miriše previše snažno.

Foto: Pixabay.com/klimkin

Jesenje cveće za terase

Japanska anemona može da bude jesenje cveće za terase, a specifična je po tome što kreće sa cvetanjem od kraja avgusta, pa do oktobra. Elegantne stabljike japanske anemone mogu da narastu i više od metar

Zvezdan raste u u malim žbunovima, pretežno je ružičaste ili ljubičaste boje, a možete da birate između čak 170 vrsta zvezdana. Zahteva minimalnu negu i to ga dodatno čini idealnim izborom biljke za ranu jesen.

Plava glavica raste od 80 do 100cm u visinu, uspravno i razgranato. Veliki cvetovi u obliku kugle mogu biti u tonovima boja od plave do ljubičaste. Ova biljka voli da bude na suncu, nije zahtevna kad je zalivanje u pitanju, dobro podnosi sušu, ali je važno da bude na toplom i zaštićenom mestu.

Autor: B92.net

#cvece

#dekoracija

#temperature

#zima