Običaj koji se primenjuje u svim vojskama sveta vodi poreklo iz srednjeg veka

Salutiranje, odnosno vojnički pozdrav, poznato je danas u svim armijama sveta, kao način na koji se vojnici pozdravljaju između sebe.

Ipak, sam pokret je prilično neuobičajen za pozdrav, priznaćete? To je upravo stoga zato što je nastao među borcima koji su nosili specifičnu uniformu.

Naime, po većini vojnih priručnika u svetu i većini istorijskih izvora, salutiranje je zapravo ostatak gesta koji su praktikovali francuski vitezovi u Srednjem veku, ukoliko bi se sreli na putu. Budući da su nosili teške oklope, da bi se međusobno prepoznali i shvatili da im od konjanika koji se kreće u njihovom pravcu ne preti nikakva opasnost, desnom rukom je trebalo da podignu vizir na svojim šlemovima.

Na taj način su ne samo pokazivali svoj identitet, već su u isto vreme davali do znanja da oni sami ne žele da ulaze u borbu, jer im je desna ruka bila zauzeta ovom radnjom.

Vremenom je to postao gest kojim se prosto pokazuje poštovanje prema drugom vitezu čak i kad ne bi nosili šlemove, da bi ga kasnije preuzele i sve evropske vojske, uključujući i našu.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije/Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Autor: redportal.rs

#salutiranje

#vitezovi

#vojska