Istekao rok koji je opozcija dala Pašinjanu

U Jermeniji su nastavljeni protesti u kojima se zahteva ostavka premijera zbog odluke o prenosu određenog broja teritorija u Azerbejdžan nakon oružanog sukoba u Nagorno-Karabahu, koji je trajao od 27. septembra do 9. novembra.

U Jerevanu demonstranti blokiraju ulice, saobraćaj u centru glavnog grada Jermenije je paralizovan. Kako javlja dopisnik Interfaksa, policija je zadržala demonstrante, pokušavajući da obnovi saobraćaj. Rad jedne od stanica jerevanskog metroa blokirali su demonstranti koji ne dozvoljavaju dalje kretanje vozova.

U regionima Ararata i Širaka, demonstranti su blokirali rad regionalnih administracija, sprečavajući zaposlene da ulaze u zgrade, javili su jermenski mediji.

Opozicione stranke traže ostavku premijera Jermenije nakon što je on, zajedno sa Ruskom Federacijom i Azerbejdžanom, u novembru usvojio deklaraciju o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i prenosu određenog broja teritorija i regionu u ruke Azerbejdžana. Pašinjanovi protivnici najavili su početak akcija građanske neposlušnosti.

- Dali smo Pašinjanu vremena da podnese ostavku do 12 č. 8. decembra, što se, međutim, nije dogodilo. Od tog trenutka do 17 č., građani Jermenije imaju pravo da preduzmu akcije građanske neposlušnosti. Pozivam sve da deluju u skladu sa zakonom - rekao je portparol opozicione stranke Dashnaktsutiun Iškan Sagatelian u uživom obraćanju na svojoj Fejsbuk stranici.

Pozvao je policajce da ne izvršavaju "nezakonita naređenja Pašinjana".

Autor: redportal.rs

#Jeremenija

#Jerevan

#Nagorno - Karabah

#Pašinjan

#protesti