Na aukciji u Versaju pojavio se neobičan predmet

Marija Antoaneta je poznata istorijska ličnost o kojoj znamo dosta toga, jer se za njeno ime vezuje ekstravagancija u oblačenju, ali isto tako i manjak morala i seksualno devijantno ponašanje. Ipak, kada je u pitanju njeno odevanje, neki predmeti koje je koristila su ostali očuvani i danas.

Upravo je to slučaj s jednom njenom svilenom cipelicom koju je nosila na balovima pre no što je pogubljena 1793. Naime, nakon što je i bukvalno ostala bez glave, par njenih svilenih cipela je završio u posedu jedne od njenih služavki. Porodica služavke je generacijama čuvala ove cipele, da bi konačno ove godine stavila jednu od njih na aukciju.

Aukcijska kuća se nadala ceni od oko 10.000 evra, međutim, postignuta je četiri i po puta veća cena, tačnije 44.000 evra, koju je platio kupac koji je želeo da ostane anoniman.

Da li kupac želi da ostane anoniman jer ne želi radoznalce ili zbog nekog drugog razloga, nije nam poznato. A možda je tako i bolje. 😕 Nadamo se da će mu ostati nešto za kolače ako je ostao bez hleba, svakako. 😁

Autor: redporal.rs

#marija antoaneta

#prodata

#svilena cipelica