"Ne možemo da računamo na sreću da bi izbegli nuklernu katastrofu"

Pregovori između Kijeva i Moskve oko stvaranja sigurne zone oko zaporoške nuklearne elektrane se nastavljaju, ali je svejedno direktor delegacije UN za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio:

Ne možemo i ne smemo da se samo oslanjamo na sreću da bi izbegli potencijalnu nuklearnu nesreću.

Grosi je dodao da pregovori napreduju ali da je u pitanju aktivna zona sukoba i da je zbog toga teško doći do zadovoljavajućih uslova za obe strane.

Direktor IAEA je izjavio da se sastao sa ruskom delegacijom u Turskoj u sredu i da je razgovarao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Kulebom u utorak:

Držim konsultacije sa obe strane. Ne bih se složio sa procenom da nema nikakvog napretka u pregovorima, mislim da napredujemo. Naravno mi razgovaramo o nečemu što je veoma komplikovano. To je rat. Ovo je stvarni rat i zano zaštite koju sam ja predložio se direktno nalazi na liniji fronta, na liniji gde se obe zaraćene strane sukobe.
Ali svejedno verujem da napredujemo, i nadam se da traumatične epizode, poput onih koje su se odigrale prošlog vikenda, mogu paradoksalno da nam pomognu da postignemo dogovor. U smislu da će ljudi shvatiti da ne možemo da se oslanjamo samo na sreću da bi izbegli nuklernu katastrofu.

Kada je upitan ko se zapravo igra sa vatrom od zaraćenih strana, insinuirajući na Grosijevu izjavu koju je dao u nedelju kada su snažne eksplozije potresle nuklearnu elektranu, rekao je da je im je teško da iz nuklearne elektrane identifikuju ko je krivac i dodajući da je njima cilj da se to zaustavi a ne da izigravaju arbitra zauzimajući strane i okrivljujući nekog.

U sredu zaporoška nuklearna elektrana je ponovo ostala bez struje i bila je primorana da se osloni na pomoćne dizel generatore kako bi nastavila da hladi nuklearni reaktor i da obavlja sve druge esencijalne funkcije.

Autor: redportal.rs

#Agencija za atomsku energiju

#IAEA

#Linija kontakta

#Nuklearna elektrana

#Ruska vojska

#SADEU

#UN

#Ukrajina

#Ukrajinska vojska

#Zaporožje

#bombardovanje

#front

#granatiranje

#nesreća

#nuklearna

#nuklearna katastrofa

#rat

#rusija