Vođa NATO alijanse je izjavio da je raketa koja je pala na poljsku teritoriju najverovatnije ukrajinska PVO raketa

Generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg rekao je reporterima u sredu da Alijansa ne vidi nikakve indikacije da Ruska Federacija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO. iako je Kijev optužio Rusiju da je ispalio rakete na Poljsku, Stoltenberg je izjavio da je raketa u pitanju najverovatnije ukrajinska.

Govoreći nakon sastanka Saveta NATO, Stoltenberg je izjavio da je eksplozija ubila dvoje ljudi u blizini poljskog sela Przevovdov i da je najverovatnije u pitanju ukrajinska PVO raketa. Kako je sam rekao:

Ne postoje nikakve indikacije da Rusija sprema ofanzivne vojne akcije uperene protiv NATO alijanse.

Inicijalno je Rusija okrivljena za eksplozije u Poljskoj od strane ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je to okarakterisao kao ruski napad na kolektivnu bezbednost NATO.

Međutim američki predsednik Džo Bajden je izjavio da je takvo objašnjenje malo verovatno i da je poljski predsednik na kraju odlučio da odustane od sazivanja NATO pod pozivom za aktiviranje člana 4 NATO ugovora o kolektivnoj bezbednosti. Dodajući da ono što se dogodilo predstavlja nesreću ua koju je kriva ukrajinska raketa.

Stoltenberg je izjavio da iako je raketa ukrajinska to nije krivica Ukrajine. Objasnio je da sva krivica leži u krilima Ruske Federacije jer ona nastavlja da vodi svoj ilegalni rat protiv Ukrajine.

Autor: redportal.rs

#Alijansa

#EURat

#NATO

#PVO

#Ruska Federacija

#Ruska armija

#SAD

#Stoltenberg

#Ukrajina

#eksplozija

#pad

#poljska

#raketa

#raketiranje

#rusija