Svemirska kapsula sletela na Zemlju sa uzorcima asteroida

Japanska kapsula Haiabusa-2, veličine frižidera, lansirana je 2014. godine i prošle godine uzela je uzorke sa asteroida Riugu, "zmajske palate" na japanskom, smeštenog na oko 300 miliona kilometara od Zemlje.

Japanska svemirska kapsula sletela je na Zemlju noseći uzorke uzete sa udaljenog asteroida koji bi mogli da nam daju informacije o rođenju našeg Sunčevog sistema. Naučnici se nadaju da će im ovi uzorci, koji su pali na Zemlju u subotu na nedelju uveče u maloj kapsuli, dati informacije o našem Sunčevom sistemu i njegovom rođenju pre 4,6 milijardi godina.

Foto: Unsplash.com

Sastav velikih nebeskih tela, poput Zemlje, dramatično se menja nakon njihovog formiranja usled uticaja temperature i pritiska. Ali to nije slučaj sa asteroidima, koji su mnogo manjih dimenzija, objasnio je novinarima šef misije Makoto Jošikava.

- Možemo se nadati da je materijal star 4,6 milijardi godina još uvek u uzorcima. Moguće prisustvo organske materije - dodao je Loshikava, može nam dati informacije o tome kako se život pojavio na Zemlji.

Foto: Unsplash.com

Prema APE-MPE, kapsula koja sadrži uzorke ušla je u Zemljinu atmosferu nešto posle 2.30 ujutru 5. 12. po japanskom vremenu (18.30 po našem vremenu), stvarajući na nebu vatrenu kuglu koja je izgledala kao trag ostavila zvezda padalica. Japanska svemirska agencija (JAXA) objavila je jutros da su uzorci pronađeni unutar kutija koje su bile smeštene u pustinji u Južnoj Australiji. U

Unutar kapsule uzorci su zaštićeni od sunčeve svetlosti i zračenja. Prvo će biti testirani u Australiji, a zatim isporučeni u Japan. Tokom svoje misije, kapsula je 2019. godine uzela prašinu asteroida sa svoje površine i materijale koje je uspela da iz nje izvuče.

Foto: Unsplash.com

Polovinu uzoraka deliće JAXA, NASA i međunarodne organizacije, a ostatak će se čuvati za buduća istraživanja.

Autor: redportal.rs

#planete

#sunce

#sunčev sistem

#svemir