Tajna izgubljene relikvije poznate srpske vladarske porodice

Kada razmišljamo o nacionalnoj istoriji, verovatno mislimo da znamo apsolutno sve i da je sve što ima da se kaže odavno rečeno. Tako kada na primer spomenemo kneza Lazara, svi znamo da je on predvodio srpsku vojsku u Kosovskoj bici, da je proglašen svecem i da se njegove mošti danas nalaze u Ravanici. Ukratko, mislimo kako o njemu znamo sve.

Međutim, jesmo li ikada sebi postavili pitanje, gde se nalazi njegova kruna? Ako i jesmo, verovatno smo zaključili da se nalazi na istom mestu gde i mošti. Logično, zar ne? Međutim, logika nije uvek najbolji saveznik u promišljanju istorije.

Sledeće što bismo pomislili jeste da se verovatno nalazi u nekom muzeju u Srbiji? Tu upadamo u još jednu istorijsku zamku. Kruna kneza Lazara se zapravo nalazi u Istanbulu. Da, dobro ste čuli, u Istanbulu u Turskoj. Verovatno se pitate, kako je tamo dospela?

Nakon Kočine bune krajem 18. veka, Turci su Srbe zbog učešća u ovoj pobuni kaznili spaljivanjem manastira Ljubostinja, zadužbine kneginje Milice, supruge kneza Lazara. Prilikom spaljivanja manastira, Turci su otkrili i opljačkali manastirsku riznicu koja se nalazila sakrivena u zidu iza ikone. Deo riznice, pretpostavljate, bila je i kruna kneza Lazara. 

Foto: Wikipedia.org/Djidjiabla

Od tada pa do danas ova vredna relikvija nalazi se u turskim rukama. Postavlja se pitanje da li je pljačkanje manastirskog blaga legitiman način za posedovanje vrednih istorijskih artefakata. S obzirom da je Srbija nedavno uspela da vrati stranicu Miroslavljevog jevanđelja koja je istorijskim stranputicama završila u Rusiji, sledeće kulturno blago za vraćanje bi moglo biti upravo kruna kneza Lazara. 

Autor: redportal.rs

#knez Lazar

#kruna

#manastir ljubostinja