Pozicija u 2. šeširu obećava, ali kvalifikacije će biti nikad teže

Nakon još jednog neuspešnog pokušaja da se plasira na Evropsko prvenstvo, fudbalska reprezentacija Srbije dobiće danas rivale u borbi za plasman na sledeće Evropsko prvenstvo u Kataru.

Naime, danas u 18.00 časova u Cirihu će se održati žreb na kome će biti raspoređeni rivali po kvalifikacionim grupama u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će biti održano 2022. godine u Kataru.

Ovo ne bi bilo prvi put da se naša reprezentacija nakon neuspeha u mnogo lakšim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo mnogo bolje snađe u znatno težem kvalifikacionom ciklusu i domogne se svetske smotre.

Naime, i pored činjenice da više od 20 godina Srbija nije igrala Evropsko prvenstvo, na Mundijalu su naši puleni učestvovali čak 3 puta u prethodne 2 decenije, i to 2006, 2010. i 2018. godine.

Dobrim igrama u Ligi nacija, Srbija je uspela da izbori mesto u 2. šeširu na današnjem žrebu, tako da bi po logici stvari trebalo da bude druga po jačini selekcija u svojoj kvalifikacionoj grupi, makar na papiru.

Sastavi šešira su sledeći:

Prvi šešir: Belgija, Francuska, Engleska, Portugalija, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Nemačka, Holandija.

Drugi šešir: Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunija.

Treći šešir: Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska.

Četvrti šešir: BiH, Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusija, Gruzija, Luksemburg.

Peti šešir: Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, tzv. Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Letonija, Andora.

Šesti šešir: Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino.

Po izmenjenim pravlima, direktan plasman na Svetsko prvenstvo izboriće samo prvoplasirane ekipe iz svih 10 kvalifikacionih grupa, dok će drugoplasirane selekcije ići u baraž iz koga će se samo još 3 reprezentacije plasirati na završni turnir u Kataru.

Što se tiče poželjnih rivala iz ostalih šešira, teško je o tome pričati, ali deluje da je najbitnije izbeći potencijalne mine iz 3. šešira, poput reprezentacija Češke i Rusije, kao i BiH iz 4. šešira. Iz 1. šešira, na prvi pogled, najpoželjniji rival je Danska, ali možda bi najzanimljivije bilo susresti se sa reprezentacijom Hrvatske, kada je već duel na Evropskom prvenstvu izbegnut ispadanjem Srbije od Škotske.

Bilo kako bilo, Srbija čeka novog selektora i rivale u kvalifikacionoj grupi za Svetsko prvenstvo. Makar jedno od ta dva saznaće sigurno u toku današnjeg dana.

Autor: redportal.rs

#2022.

#Srbija

#fudbal

#katar

#kataru

#kvalifikacije

#liga nacija

#reprezentacija

#svetsko prvenstvo