Rusi se ukopavaju i ojačavaju snage, cilj PORAZ UKRAJINE

Kako je naveo Oleksej Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, najteže i najkrvavije bitke na Hersonskom pravcu tek dolaze:

Najteže bitke za Herson tek dolaze...još uvek je teško da se govori o njegovom oslobođenju, jer onu (Rusi) čine sve što je u njihovoj moći da ojačaju svoju grupaciju . Ulažu nadljudske snage da to ostvare.

Herson je bio prvi grad koji je pao Rusima u ruke, i najveći je grad koji kontrolišu. Lokalne vlasti, koje je postavila Moskva, upozoravaju na neminovni ukrajinski pokušaj ta ponovo zauzmu regionalnu prestonicu i apeluju na civile da napuste grad.

Kako Kijev prenosi, administracija i finansijske institucije se izmeštaju iz grada, dok se ruske trupe ukopavaju:

Sa Hersonom, sve je jasno. Dovlače pojačanja, ukopavaju se i jačaju svoje pozicije. Niko se neće povući. Dovlače svoje snage sa namerom da nas poraze.

Južna oblast i front oko Hersona je ključno bojište u poslednjih nekoliko nedelja i ukrajinska ofanziva je uspela da se probije na nekoliko mesta zapadno od reke Dnjepar.

U sredu, ukrajinska Vlada da njene snage drže odbrambenu liniju na jugu, i da se određene ofanzivne operacije izvršavaju.

Zamenik ministra odbrane Hana Maliar izjavila je za ukrajinsku televiziju:

U toku su bitke na jugu. Generalštab ih tretirao kao odbrambene akcije, u okviru kojih imamo i ofanzivne napade. Ali možete i da vidite iz vesti, da je u prošloj nedelji intenzitet na frontu opao, i da smo zapravo u stanju aktivne odbrane.

Autor: redportal.rs

#Bitke

#Herson

#Kijev

#Krvave

#Mobilizacija

#Ruske snage

#Ukrajina

#aktivna odbrana

#defanzivni

#evakuacija

#front

#jug

#najteže

#napad

#odbrana

#rat

#rusija

#ukopavanje