U izveĆĄtaju se navodi, da uprkos zabrani EU, brodovi pod ruskom zastavom isplovljavaju iz evropskih luka

Holandska vlada dala je 91 dozvolu kojom se tamoĆĄnje kompanije izuzimaju od primene sankcija Evropske unije prema Rusiji, javio je RTL njuz, pozivajući se na drĆŸavne institucije.

Holandski zvaničnici nisu otkrili imena kompanija na koje se ne primenjuju odredbe o sankcijama prema Rusiji, kao ni vrednost poslova u koje su uključene, niti sektore privrede koji su uključeni.

U Ministarstvu spoljnih poslova Holandije rekli su za RTL da bi ove informacije bile "osetljive za kompanije".

SluĆŸbenici ovog ministarstva, zajedno sa kolegama iz ministarstava za ekonomska pitanja, finansije, infrastrukturu i obrazovanja, dobili su dozvolu da omoguće firmama "određeni stepen fleksibilnosti u određenim slučajevima", rekao je neimenovani zvaničnik za holandsku RTL.

U izveĆĄtaju se navodi, da uprkos zabrani EU, brodovi pod ruskom zastavom isplovljavaju iz evropskih luka.

Holandsko ministarstvo za infrastrukturu i vodoprivredu izdalo je 34 izuzeća kako bi ruski brodovi mogli da pristupe nacionalnim lukama. Oni su to opravdali rekavĆĄi da su brodovi prevozili vaĆŸan teret poput aluminijuma i hrane.

Ministarstvo ekonomije izdalo je 25 dozvola holandskim kompanijama kako bi mogle da nastave saradnju sa podruĆŸnicama Gasproma. Dozvole su izdavane i na "humanitarnim osnovama", "građanskim stvarima", kao i za plaćanje iz Rusije u "diplomatske" svrhe.

EU je usvojila osam rundi sankcija Rusiji, među kojima su i zamrzavanje ruske drĆŸavne imovine, ograničenje pristupa finansijskom trĆŸiĆĄtu, trgovinski embargo, kao i posebne mere usmerene na ruske firme i pojedince.

Autor: redportal.rs

#Holandija

#rusija

#sankcije