Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je zabrinut zbog planova Кine da proširi svoj ekonomski uticaj u Italiji.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je zabrinut zbog planova Кine da proširi svoj ekonomski uticaj u Italiji, dok je Rim obećao da će biti na oprezu kad je u pitanju razvoj nove 5G tehnologije.

Sjedinjene Države su više puta pozivale Italiju, u kojoj se nalazi nekoliko velikih američkih vojnih baza, da ne produbljuje veze sa Кinom, a Pompeo je rekao da je ponovio tu poruku na sastancima sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Luiđijem Di Majom.

- Ministar spoljnih poslova i ja vodili smo dug razgovor o zabrinutosti Sjedinjenih Država zbog pokušaja kineske komunističke partije, da iskoriste svoje ekonomsko prisustvo u Italiji u svoje strateške svrhe - rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare.

- Sjedinjene Države takođe podstiču italijansku vladu da pažljivo razmotri rizike po nacionalnu bezbednost i privatnost svojih građana koje predstavljaju tehnološke kompanije povezane sa Kinom- istako je Pompeo

Di Majo je rekao da je Italija i dalje u potpunosti posvećena svojim zapadnim partnerima i da razume stav SAD.

- Po pitanju 5G, rekao sam sekretaru Majku Pompeu da smo dobro svesni zabrinutosti našeg američkog saveznika i u potpunosti shvatamo odgovornost sa kojom se suočava svaka zemlja kada je u pitanju bezbednost zemlje - rekao je italijanski ministar.

Italija je prošle godine izazvala bes u Vašingtonu kada je postala prva velika zapadna ekonomija koja se pridružila kineskom međunarodnom infrastrukturnom projektu Inicijativi pojas i put. Međutim, vezivanje je do sada dalo malo ekonomske dobiti.

Autor: Reuters

#Italija

#Pompeo

#SAD

#USA

#kina