Žute dunje, Tebi majko, Misli lete, Emina...

Tradicionalni koncert Veče sevdalinki biće održan 8. 11. 2022. u 20 č. u MTS dvorani 🎵🎶.

Ljubitelji sevdaha, kao i ranijih godina, moći će da uživaju u evergrinima sevdaha kao što su: Žute dunje, Tebi majko, Misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostara grada, S one strane Plive, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar, Kad ja pođoh na Bembašu, Vino piju age Sarajlije i mnoge druge.

U interpretaciji eminentnih izvođača sevdaha i sevdalinke, publika će osetiti svu lepotu bosanskih, tradicionalnih i gradskih ljubavnih pesama u izvedbi neponovljivih Dragana Stojkovića Bosanca i Enesa Begovića, a na pozornici kultne dvorane s njima će se pojaviti Elvira Rahić, Nikola Rokvić, Antonija Batinić, Azra Husarkić, Esed Kovačević i Sejo Pitić. Uz fenomenalne vokalne interpetatore, na pozornici će ih pratiti legendarni orkestar maestra Dinka Mujanovića.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Kroz sve ove godine u projektu Veče sevdalinki pevale su zvezde poput Nedžada Salkovića, Hanke Paldum, Halida Bešlića, Harija Mata Harija, Željka Bebeka, Harisa Džinovića, Merime Njegomir, Nedeljka Bilkića, Enesa Begovića, Biljane Krstić... 🎵🎶

Za one koji nisu imali prilike čuti ovakvu vrstu muzike, sevdalinka je gradska ljubavna pesma koja predstavlja jedinstveni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti svojom dugom i bogatom tradicijom. Samom svojom strukturom i načinom izvođenja, sevdalinke su kompleksne pesme prepune emocija, a sama reč potiče od arapske reči sawda što znači crna žuč, dok je pojam sevdah dobio značenje čežnje, ljubavnog žara i ljubavnih jada.

- Tokom svih ovih godina radio sam mnoge koncerte gde sam dovodio svetske i regionalne zvezde, ali Veče sevdalinki za mene je posebna manifestacija jer kao dete grada Zenice, sevdalinka posebno leži u srcima svih koji su iz Bosne i Hercegovine 💓. Ovim projektom, koji traje već više od decenije, sam jako ponosan jer u stvari pazimo na očuvanje kulturnog nasleđa naših predaka. Zaista je divan osećaj kada možete da se podsetite odakle potiču vaši koreni, ali i kada druge osobe poštuju i cene ovu vrstu muzike - izjavio je producent Tomislav Kašljević.

Ulaznice možete nabaviti u sistemu tickets.rs i na blagajni MTS dvorane.

Autor: redportal.rs

#MTS DVorana

#koncert

#sevdalinke

#veče