Ono što je fascinantno kod ove žene je da je bila na tri svetski poznata krstarenja, a preživela je sva tri brodoloma – Titanik, Olimpik i Britanik

Britanka Violet Džesop je istorijska ličnost za koju malo ko zna – i ona je ili neverovatno srećna ili nesrećna, u zavisnosti od toga kako na to gledate.

Rođena je u Argentini 1887. godine, kao najstarije dete u porodici irskih doseljenika. Kao najstarija sestra, tokom odrastanja se posvetila brizi o osmoro mlađe braće i sestara, a ta briga prožima njen rad i karakter kasnije.

Ono što je fascinantno kod ove žene je da je bila na tri svetski poznata krstarenja, a preživela je sva tri brodoloma – Titanik, Olimpik i Britanik.

Kao devojčica preživela je tuberkulozu, iako prognoze lekara o njenom stanju nisu bile optimistične. Sa jedva dvadeset godina, posvetila se karijeri stjuardese na velikim putničkim brodovima, koji su se u tom periodu ažurirali i brodarska industrija je doživela ogroman procvat.

Tada su se samo pojedine žene bavile ovim zanimanjem i ova devojka se posle svake plovidbe vraćala sa bar nekoliko bračnih ponuda, koje je sve odbijala, čak i od najbogatijih neženja.

Violetin prvi posao bio je na brodu Orinoko, 1908. Kasnije je promenila kompanije i počela da radi na brodu Olimpik. Ovom ponudom dobila je priliku za više finansija i šansu da svoju budućnost usmeri u svoju korist.

Brod Olimpik je neslavno završio nesrećom nakon koje je izgledalo kao da je potpuno smrskan, ali Violet je nekim čudom uspela da se spase. Kasnije se ukrcava na legendarni Titanik i kreće na svoje prvo putovanje 10. aprila 1912, četiri dana pre nego što brod potone na dno mora.

Violet, već iskusna sa brodolomima, ostala je hladna i pribrana kada je Titanik udario u ledeni breg. Mnogima je pomogla da dođu do čamaca za spasavanje, a čak i kada je sama sela u jedan od njih, stavili su joj malo dete u naručje i zamolili je da se brine o njemu. Prava heroina na vodi!

Posle ove sudbonosne nesreće, mogli biste pomisliti da bi Vajolet odustala od rada na brodu. Ali ne. Njeno sledeće odredište bio je bolnički brod Britanik. Godine 1916. brod je naleteo na podvodnu minu u Egejskom moru i bukvalno potonuo. Brod je potonuo skoro sat vremena i odneo 30 žrtava. Vajolet je uspešno spasena, iako je preživela pritisak koji ju je odvukao u dubinu i osvestio od hipotermije.

"Nepotopiva gospođica" kako su je prozvali svetski mediji, nastavila je da radi na moru. Plovila je godinama, do kraja radnog veka kada je 1950. godine otišla u penziju.

Autor: redportal.rs

#Violet Džesop

#britanka

#brodolomi