Mnoge bebe u majčinoj utrobi imale omseh nakon što su njihove majke pojele šargarepu, a većina njih se namrštila nakon što su im majke pojele kelj

Grupa istraživača sa Univerziteta Duram u Velikoj Britaniji otkrila je da bebe u majčinoj utrobi imaju različite reakcije na različite ukuse i mirise. Koristeći ultrazvuk, posmatrali su 97 nerođenih beba, koje su bile između 32 i 36 nedelja gestacije svojih majki, i pratile njihovu reakciju nakon što su majke konzumirale određenu hranu, preneo je This Now.

Studija, koja je nedavno objavljena u Psychological Science, otkrila je da su mnoge bebe u majčinoj utrobi imale omseh nakon što su njihove majke pojele šargarepu. S druge strane, većina njih se namrštila nakon što su im majke pojele kelj.

- Nalazi ove studije imaju važne implikacije za razumevanje najranijih dokaza o sposobnosti fetusa da oseti i razlikuje različite ukuse - napisali su istraživači u radu.

- Prvi smo koji su u stanju da pokažemo bebine izraze lica u odnosu na hranu koju je majka upravo konzumirala - rekla je Nađa Reislend, koautorka studije.

Takođe, istraživači su otkrili da bebini izrazi lica u odnosu na ukuse postaju složeniji kako fetus stari. Prema njima, preferencije za određene ukuse mogu se stvoriti čak i dok je beba u majčinoj utrobi, kao rezultat ponovljenog izlaganja. Drugim rečima, možda je vaša omiljena hrana nešto što je vaša majka volela da jede kada je bila trudna sa vama.

Autor: redportal.rs

#Ukusi

#bebe

#istraživanje

#mirisi