Račun bi za sledeću godinu iznosio oko 400 miliona dolara

Kompanije Ilona Maska je poslala račun sa zahtevom da vojska SAD preuzme finansiranje internet usluga Ukrajini. Razlog koji je naveden je da kompanija više nije u stanju da sama snosi račun celokupne operacije.

U pismu poslatom u Pentagom prošlog meseca, SpaceX je opisao probleme koji stoje u temelju njihovih finansijskih poteškoća i uputio zvaničan poziv i molbu Vladi SAD da započne finansiranje Starlink servisa za Ukrajinu. Takođe, navedeno je da će 120 miliona dolara biti cena za troškove do kraja godine, dok će ukupni troškovi za sledećih 12 meseci iznositi preko 400 miliona dolara. kako je naveo načelnik prodaje Starlink:

Nismo u poziciji da nastavimo dalje sa donacijom terminala Ukrajini, niti da finansiramo postojeće terminale na neograničeno vreme.

SpaceX je donirao oko 20.000 Starlink jedinica Ukrajini od početka konflikta u februaru ove godine, čime je osigurana internet konekcija u zemlji i koordinacija jedinica na haotičnom bojnom polju koji bi u suprotnom bili kompletno odsečeni od interneta. Sudeći po ukrajinskim zvaničnicima, sistem je apsolutno krucijalan deo infrastrukture.

Kijev je svejedno ponovo pozvao kompaniju da pošalje na hiljade dodatnih Starlnik terminala, dok je još jedan izvor pokazao da je jedan od najvažnijih ukrajinskih generala Valerij Zalužni direkno uputio zahtev za još 8.000 jedinica još u julu ove godine.

Iako je Mask izjavio da SpoceX je već potrošio preko 100 miliona dolara na Starlink sisteme za Ukrajinu, pismo kompanije Pentagonu ukzauje da su u finansiranju učestvovali i drugi. Ogroman deo od 20.000 jedinica je delimično ili u potpunosti finansiran od strane SAD, Brutanije i Poljske, kao i mnogih NVO i privatnih donatora, dok je SpaceX pokri najveći deo cene servisiranja koji je iznosio oko 4.500 dolara mesečno po jedinici.

Autor: redportal.rs

#100 miliona

#400 miliona

#Elon Mask

#Ilon Mask

#Pentagon

#Ruska Federacija

#Starlink

#Ukrajina

#cena

#finansiranje

#ogromni troškovi

#rat

#rusija

#spacex