Moldavski parlament je 24. februara proglasio vanredno stanje, nakon što Rusija poslala oružane trupe u Ukrajinu.

Ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosati izjavio je danas da bi vlasti te zemlje mogle ponovo da zatvore vazdušni prostor, prenose RIA Novosti.

- S obzirom na trenutnu situaciju, mogu se preduzeti različite mere da bi se osigurala nacionalna bezbednost. Pošto se rakete lansiraju sa teritorije Crnog mora, one bi i u budućnosti mogle da pređu vazdušni prostor Moldavije - rekao je Nosati za moldavske medije.

Prema njegovim rečima, odluka o zatvaranju vazdušnog prostora donosi se po odluci Komisije za vanredne situacije nakon konsultacija sa svim nadležnim organima.

Ranije danas je pres-služba Ministarstva odbrane Moldavije je saopštila da su tri krstareće rakete, koje je ispalila Rusija ka Ukrajini, prošle kroz moldavski vazdušni prostor i da je zbog toga ruski ambasador u Kišinjevu Oleg Vasnjecov pozvan na razgovor.

- Tri krstareće rakete lansirane ka Ukrajini ovog jutra iz ruskih brodova u Crnom moru, prošle su kroz vazdušni prostor Moldavije. Naložio sam da se pozove ruski ambasador da pruži objasnjenje - naveo je moldavski ministar spoljnih poslova Niku Popesku na Tviteru.

Vasnjecov je bio pozvan na razgovor u moldavsko ministarstvo spoljnih poslova i u četvrtak, kada mu je saopšteno da Kišinjev neće priznati rezultate referenduma na istoku Ukrajine, u kojima su se samoproglašene proruske teritorije pripojile Rusiji.

Moldavski parlament je 24. februara proglasio vanredno stanje, nakon što Rusija poslala oružane trupe u Ukrajinu.

Istog dana republika je zatvorila svoj vazdušni prostor, a 21. marta ograničenja su delimično ukinuta, avioni su ponovo počeli da lete u pravcu Rumunije, podsećaju RIA novosti.

Autor: Tanjug

#Anatolij Nosati

#Moldavija

#Ukrajina

#rusija