34 godine kasnije...

Zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron Elios 2 načinio u 5. bloku nuklearne elektrane u Černobilju, saznalo se da li ima nuklearnog otpada.

Dron Elios 2 pripada kompaniji Flyability, a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilju u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine. Ovo je bila prilika da se 1. put zaviri u 5. reaktor nuklearke.

U vreme eksplozije u Černobilju 5. blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li bazeni u njemu imaju šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom. Zato je dron Elios 2 ušao u reaktor i otkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.

IZVOR: YT / Flyability

Ova misija u Černobilju bila je posebno zahtevna, jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, a ukoliko bi došlo do gubitka signala, Elios 2 bi bio izgubljen. Ipak, misija je uspela, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je dodatni razlog za zadovoljstvo.

Autor: redportal.rs

#Černobil