Podaci 10 miliona klijenata, uključujući kućne adrese, vozačke dozvole i brojeve pasoša, kompromitovani

Australijska policija istražuje izveštaje da je neimenovani haker objavio ukradene lične podatke 10.000 korisnika telekomunikacijske kompanije Optus i zahtevao otkup od milion dolara u kriptovaluti, rekao je danas izvršni direktor te kompanije.

Iz Optusa, drugog po veličini mobilnog operatera u zemlji, koji je u vlasništvu Singapur Telekoma, saopšteno da su podaci 10 miliona klijenata, uključujući kućne adrese, vozačke dozvole i brojeve pasoša, kompromitovani u jednom od najvećih curenja ličnih podataka u Australiji.

Sa naloga pod nazivom "optusdata", za koji stručnjaci za sajber bezbednost navode da pripada hakerima, prećeno je da će objavljivati podatke 10.000 korisnika Optusa dnevno, ukoliko ne dobiju milion australijskih dolara u kriptovaluti.

Vlasnici tog hakerskog naloga objavili su danas da su izbrisali podatke zbog prevelike medijske pažnje, da povlače svoj zahtev za otkupninom i da im je žao što su već procureli podaci 10.200 Australijanaca.

Optus i australijska federalna policija, koji su sarađivali sa Federalnim istražnim biroom i drugim agencijama koje su učestvovale u istrazi, odbili su da komentarišu da li veruju da vlasnici naloga "optusdata" stoje iza curenja podataka.

Australijska savezna vlada okrivila je Optus za curenje, zbog, kako navode, loše bezbednosne politike i najavila veće novčane kazne za kršenje zakona. Ministarka unutrašnjih poslova Kler O'Nil rekla je da je "neverovatno zabrinuta zbog činjenice da se lične informacije sada nude besplatno i za otkup".

Istraživač i stručnjak za sajber bezbednost Džeremi Kirk, koji je rekao da je bio u kontaktu sa hakerima odgovornim za napad, napisao je na Tviteru da nije jasno zašto su se predomislili, ali da to ne menja rizik za svakoga ko je izložen.

- Podaci Optusa su ukradeni i ne možemo da verujemo toj osobi. Ne smemo spustiti gard - napisao je on, prenela je britanska agencija.

Autor: redportal.rs

#korisnici

#mobilni operater

#podaci