Nastavak Zanimljive istorije Srba u 147 priča

Knjiga novinara i pisca Momčila Petrovića Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba nastavak je velikog hita Zanimljiva istorija Srba u 147 priča 📖📘.

To je zbirka tematski raznorodnih kratkih i upečatljivih priča iz istorije Srba koje većina čitalaca nikada nije čula niti je o njima išta znala. Autor bez zadrške i argumentovano piše o ljudima i događajima koji su od javnosti namerno i sistematski vešto skrivani.

– Ova knjiga je, praktično, drugi tom knjige koja bi se zvala Zanimljiva istorija Srba – rekao nam je autor povodom izlaska nove knjige. – Prva knjiga, naime, ima 448 strana, ova sada 472, i da su sve priče smeštene u iste korice, bila bi deblja nego šira. Prosto su priče morale da budu podeljene... Još dok sam birao priče za prvi deo, znao sam da će biti i drugog. Ali o tome nisam voleo da govorim, iz sujeverja. Znate ono: ’Kad čovek planira, Bog se smeje…’ U osnovi, sve priče su nastale tokom mog desetogodišnjeg istraživanja, istovetne su po dužini i stilu, i sve imaju istu temu – opisuju manje poznate događaje iz istorije Srba. Ali ako su osnovni ton prvoj knjizi davale priče o događajima i ljudima koji su zaboravljeni, u novoj se više bavim ličnostima i zbivanjima o kojima se svesno lagalo, koji su u zvaničnoj, „školskoj“ istoriji lakirani 🧐. Tu su, recimo, priče o porodicama koje su poslednjih stotinak godina uživale i uživaju veliki ugled, a bogatstvo su stekle ropskim radom dece. Ili, uzmimo za primer ono što smo učili o Jovanu Jovanoviću Zmaju: ’Veliki pesnik rodoljubive poezije!’ A kad je trebalo da, kao lekar, pođe u rat, odbio je, a obrazloženje je takvo da ga istoričari književnosti radije prećutkuju… Šta smo mi svih ovih godina znali o tome šta su radili sveštenici pri partizanskim jedinicma? A bilo ih je… Ali, da ne nabrajam.

Koje su porodice pre sto godina stekle kapital iskorišćavajući decu kao robove? Koji je svetac prodavao novine u Beogradu? Kako se dogodilo da se podižu spomenici mešetarima koji su srpskoj vojsci u Velikom ratu liferovali trule opanke? Šta su sveštenici radili u partizanima? Koji su skandali obeležili komunističku revoluciju? Jesu li se Srbi zaista surovo oslobađali svojih ostarelih članova porodice? Kako je snimanje jednog filma zloupotrebljeno da se u Tekiji sruši crkva? Da li je istina da je legendarni pisac bio saradnik okupatora Beograda u Prvom svetskom ratu? 🧐🧐🧐

Odgovori na ova pitanja i još mnogo interesantnih otkrića, od kojih su neka iznenađujuća i šokantna, nalaze se između korica ove knjige.

Autor: redportal.rs

#147 priča

#Delfi

#Laguna

#Momčilo Petrović

#knjiga