Evropska komisija namerava da odustane od uvođenja gornje granice cena ruskog gasa, ali ne i od plana o uvođenju poreza

Ministri energetike zemalja članica Evropske unije održaće 30. septembra vanredni samit u čijem središtu će biti predlozi mera za ublažavanje posledica rasta cene energenata.

- Ono što počeli prošle nedelje završićemo 30. septembra. Sazvao sam novi vanredni sastanak Saveta za energiju kako bismo razgovarali o predlozima Evropske komisije za prevazilaženje posledica visokih cena energenata - naveo je na Tviteru češki ministar industrije Jozef Sikela, prenosi Rojters.

Evropska komisija namerava da odustane od uvođenja gornje granice cena ruskog gasa, ali ne i od plana o uvođenju poreza na višak profita energetskih kompanija, navodi se u dokumentu koji je procurio u javnost.

Predlog propisa u koji je Gardijan imao uvid, ne sadrži ni ograničenje cene ruskog gasa niti uvoznog gasa, nakon što države članice prošle sedmice nisu mogle da se dogovore o ograničenjima.

Očekuje se da će EU nametnuti dodatne poreze na visoke profite kompanija za fosilna goriva, uz posebno ograničenje prihoda proizvođača električne energije sa niskim sadržajem ugljenika.

Autor: Tanjug

#EU

#Gardijan

#evropska komisija