Milanović: Nije traženo od Srbije da prizna Kosovo

Predsednik Slovenije Borut Pahor izrazio je danas zadovoljstvo što su na današnjem sastanku lidera Zapadnog Balkana procesa "Brdo-Brioni" usvojeni zaključci.

Pahor je, na konferenciji za štampu, rekao da je vođena pristojna diskusija i da podele nisu bile toliko dramatične da spreče usvajanje zajedničkog dokumenta.

"Nismo bili u stanju da usvojimo deklaraciju, i prestali smo pripremu, uoči samita, jer je bilo pitanja koja su nas delila. Tokom konferencije bilo je zajedničkih stavova pa smo usvojili zaključke", objasnio je on.

Preneo je da je reafirmisan značaj proširenja EU kao hitan doprinos očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

U zaključcima je naglašeno da je proširenje EU geopolitičko pitanje.

"Pozvali smo na ubrzanje procesa. Pozivamo da se dodeli status kandidata BiH do kraja ove godine, kao i da se ukine vizni režim. Takođe, pozivamo EU da podrži Zapadni Balkan u suočavanju sa energetskom i krizom u vezi namirnica", naglasio je on.

Pahor je istakao da su učesnici reafirmisali i privrženost dijalogu kao jedinom načinu za prevazilaženje problema.

"Prisustvovao sam na svih 11 samita, imali smo uspone i padove. Prošle godine konferencija je bila veoma zamarajuća i blizu da bude neuspešna, ali uspeli smo da je završimo uspešno", rekao je Pahor dodajući da je i kroz pripreme za ovogodišnju konferenciju uočeno da će možda biti teško da se organizuje, ali da to ne bi bio dobar signal.

On je izrazio zahvalnost što su svi došli ovde na otvoren razgovor i pokazali poštovanje.

"Bilo je razlika u stavovima, ali stavili smo ih po strani", rekao je Pahor.

Na pitanje da li je od Srbije traženo da prizna Kosovo, Pahor je kazao da je razgovarano o dijalogu, ali da to od Srbije nije traženo.

"Pozivam sve zemlje da nastave dijalog i reše problem u cilju mira i stabilnosti, to je moj lični stav", rekao je Pahor.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je kopredsedavao sastankom, rekao je da se o tome nije razgovaralo, jer bi to bio put bez kraja.

"Trenutno nije realistično da Srbija prizna Kosovo, stav je predsednika Srbije i građana. Mi se zalažemo da svi treba da priznaju koji to nisu učinili do sada. Nema alternative nego da sednemo zajedno. Nema alternative pronalaženju rešenja nego kroz dijalog", ocenio je on.

Na pitanje da li je imao prilike da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim sporovima, Milanović je odgovorio da nije.

Rekao je da će za Hrvatsku u diskusiji sa Srbijom biti kriterijum pitanja koja su podigli.

Istovremeno je rekao da je negativno raspoloženje građana Srbije u vezi članstva u EU.

"Vučić nam je preneo da je trenutno 2:1 protiv članstva u EU. To je 80 odsto protiv, što je postotak koji treba uzeti politički u obzir", naglasio je Milanović.

Pahor je naveo da cilj platforme "Brdo-Brioni" nije razgovor o bilateralnim odnosima i problemima, već pristupni proces.

Na pitanje koliko je realno da EU usvoji status kandidata za BiH do kraja 2022. i ukidanje viznog režima, Milanović je rekao da iskreno mora reći da ne zna.

"Postoji mnogo predrasuda i uzdržanosti kod nekih članica. Indikativno je da je EU dala status kandidata Ukrajini, a ne i BiH. To je potpuno nemoralno i strašno. To sam rekao na mnogo prilika. Da sam ja neko ko odlučuje dao bih uslovni status kandidata Ukrajini i BiH", objasnio je on dodajući da bi to bio važan simbolični gest.

Pahor je ukazao da je on uvek bio političar koji se zalagao za "građenje korak po korak", dodajući da uvek treba uočiti i najmanju mogućnost za napredak.

Kazao je da pre Samita EU u julu niko nije razgovarao o BiH, a onda je pokrenuta inicijativa da se toj zemlji da status kandidata, ali nije bilo konsenzusa na kraju.

Međutim, dodaje, usvojena je inicijativa da se uslovni status kandidata razmotri do kraja godine.

"Jasno je da je proširenje geopolitičko pitanje, a tako i davanje statusa kandidata EU", podvukao je predsednik Slovenije.

Milanović je rekao da nije dobro što su pre pola godine, kada je predlagano da se Ukrajini da status kandidata, neke zemlje govorile da je to nemoguće, kao što su Holandija i Nemačka, a da je onda iza kulisa postignut dogovor, i Evropska komisija dobila nalog da da pozitivno mišljenje.

"To je sramotno i potpuno netransparentno", rekao je on.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#brdo brioni

#samit lidera