Govoreći na ekonomskom forumu u istočnom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su evropski pozivi da se ograniče cene ruskog gasa "glupi"

Ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je danas da će prekinuti isporuku energenata ukoliko se uvedu ograničenja cena ruskog gasa i nafte, upozorivši Zapad da će on ostati "zaleđen kao vučji rep u čuvenoj ruskoj bajci".

Govoreći na ekonomskom forumu u istočnom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su evropski pozivi da se ograniče cene ruskog gasa "glupi" i da će dovesti do viših cena energije širom sveta i ekonomskih problema u Evropi.

- Nećemo isporučiti ništa ako se kosi sa našim interesima, u ovom slučaju ekonomskim. Nema gasa, nema nafte, nema uglja... Ništa - dodao je.

G7 je najavio plan prošle nedelje, a taj potez bi takođe mogao da ograniči sposobnost Rusije da snabdeva tankere zemljama van Unije.

- Rusija će se povući iz sporazuma o snabdevanju ako Zapad sprovede plan za ograničavanje cena. Hoće li biti političkih odluka suprotnih dogovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo izvoziti ništa ako je protiv naših interesa - rekao je Putin.

Rusija je drugi najveći izvoznik nafte posle Saudijske Arabije i najveći je izvoznik gasa i žitarica. Normalno, Evropa uvozi 40$ svog gasa i 30$ nafte iz Rusije

Autor: redportal.rs

#Cene

#gas

#putin