Nemačka je prošle nedelje uvela slične mere

U okviru mera za uštedu energije, Irska će smanjiti grejanje u javnim zgradama i podstaći zaposlene u javnom sektoru da rade u kancelarijama na istom spratu, rekao je ministar energetike Eamonn Rian.

Prema vladinim merama štednje sve javne zgrade, izuzev društvenih ustanova kao što su bolnice, biće zagrejane na maksimalno 19 stepeni Celzijusa, a problem nepotrebnog zagrevanja prostorija u kojima živi mali broj ljudi biće rešen, rekao je Rajan posle sastanka kabinet irske vlade.

Nemačka je prošle nedelje uvela slične mere.

- Moramo da smanjimo potrošnju da bismo uštedeli. To je vrlo praktično, a prvi će se uključiti javni sektor. Ne radi se o nestašici, ali moramo da pazimo kako grejemo prostore u kojima živimo - rekao je Rajan za nacionalnu mrežu RTE.

Troškovi energije u Irskoj i većem delu Evrope porasli su otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, delom zbog odgovora Rusije na sankcije Zapada.

Rajan je rekao da mere, koje uključuju podsticanje potrošača da izbegavaju pranje veša i suđa između 17 i 19 časova, kada je struja najskuplja, imaju za cilj očuvanje malih zaliha koje Irska ima i smanjenje računa.

Vlada namerava da pruži finansijsku pomoć potrošačima i preduzećima u okviru budžeta koji treba da bude usvojen 27. septembra.

Autor: redportal.rs

#Irska

#grejanje

#javni prostor