Filozof, pravnik i diplomata

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Prepodobnog Jakova Novog Tumanskog.

Rodio se 13. decembra 1894. godine u ivanjičkom selu Kušići kao Radoje Arsović. U Srbiji je završio osnovnu i srednju školu, a potom odlazi u inostranstvo na studije. Doktorirao je filozofiju na Sorboni u pravo u Monpeljeu, a bavio se još medicinom i teologijom.

Od 1929. godine nalazio se na službi pri poslanstvu Kraljevine Jugoslavije u Parizu. Na saboru Bogomoljačkog pokreta u Vrnjačkoj banji, upoznao je episkopa Nikolaja Velimirovića i odlučio da se zamonaši. Zamonašio se 1938. godine i napustio diplomatsku službu.

Nalazio se u manastiru Žica kada je isti bombardovan 1941. godine. Drugi svetski rat je proveo aktivno propovedajući. Uhapšen je 1945. godine od novih komunističkih vlasti u Velikoj Drenovi. Naredne godine je ponovo uhapšen i prebijen zbog deljenja štampanog izdanja Očenaš. Usled posledica prebijanja, preminuo je 6 dana kasnije. Sahranjen je u manastiru Tumane, po sopstvenoj želji.

Po blagoslovu episkopa braničevskog Ignatija, njegov grob je otvoren 2014. godine i tada se otkrilo da su mošti netruležne. Srpska pravoslavna crkva ga je kanonizovala 2017. godine.

Autor: redportal.rs

#Manastir tumane čudo božije

#Srpski svetitelji

#manastir tumane

#srpska pravoslavna crkva

#tumane