U nekim slučajevima, Morison je sebe imenovao za ministra a da o tome nije obavestio članove kabineta koje je prethodno imenovao na iste funkcije

Saznanja da je bivši premijer Australije sebe imenovao na nekoliko ministarskih funkcija tokom pandemije Covid-19 izazvala su politički skandal, a njegov naslednik je obećao brzu istragu o slučaju.

Premijer Entoni Albanez optužio je bivšeg premijera Skota Morisona za loše političke poteze nakon što se pokazalo da je bivši premijer sam sebe imenovao na funkcije, uključujući ministra zdravlja, finansija i resursa, a da o tome nije obavestio kolege, parlament ili birače.

Rekavši da su Morisonovi potezi "bez presedana", Albanez je danas dodao da je zatražio pravnu pomoć i da očekuje dalje informacije tokom dana.

- Ovo su politički potezi kojima bi se smejali da se dešavaju u nedemokratskoj državi - rekao je Albaneze. Skot Morison je vodio vladu iz senke.

U nekim slučajevima, Morison je sebe imenovao za ministra a da o tome nije obavestio članove kabineta koje je prethodno imenovao na iste funkcije. Skandal je rasvetlio netransparentnost donošenja odluka u australijskoj vladi i postavio pitanje da li su potrebne oštrije mere za očuvanje demokratije.

Još nije poznato kakvu je poziciju Morison zauzeo, ali lokalni mediji su izvestili da je preuzeo upravljanje resursima i iskoristio svoju moć da zaustavi veliki gasni projekat na obali Sidneja. Morisonovi konzervativci izgubili su vlast na izborima u maju, okončavši skoro deceniju vladavine desnog centra u zemlji.

Autor: redportal.rs

#australija

#minstarske funkcije

#premijer