Prisetio se i događaja iz skorije prošlosti

Muftija beogradske i glavni vojni imam Vojske Srbije Mustafa ef. Jusufspahić smatra da u svemu ima previše politike, koja obuzima ljudski um.

U ekskluzivnom intervjuu za portal Mondo, muftija Jusufspahić je istakao i koga smatra herojima u Srbiji:

Ja znam da su oni na Solunskom frontu bili heroji, oni koji su izumeli struju. Znam Novaka Đokovića koji je za mene oličenje Srbina. Politika je ovde obuzela ljudski um i to je najbolji biznis postao. Ako nisi političar malo šta možeš, a samim tim ne možeš biti ni u mejnstrim medijima. Ja nisam za politički islam.

Efendi Jusufspahić se osvrnuo i na događaje iz nedavne prošlosti, odnosno na period raspada Jugoslavije:

Ko je taj ko to može da meri? Ne razumem reči – holokaust, genocid – ja samo znam da su bre ubijeni ljudi. Hoćemo li o tome da pričamo. Ubijeni su na pravdi Boga. Došao čovek sa oružjem i koka ljude. Ušao majmun u tenak i teroriše. Majmunu nije mesto u tenku.

Iskoristio je priliku i da prepriča susret njegovog oca Hamdije Jusufspahića, tadašnjeg beogradskog muftije i patrijarha srpskog Pavla, neposredno uoči rata u Jugoslaviji, kojim je sačuvan mir u Beogradu:

Moj otac je par meseci pre rata otišao kod patrijarha Pavla i napravili su jedan mirovni dogovor. Otišao je kod njega i pokazao mu – evo vidiš, u kuranu stoji – najbolje ćete prijatelje naći među onima koji sebe sledbenicima Hrista nazivaju. Patrijarh se začudio. I tada su njih dvojica sačuvali mir u Beogradu. Bilo je to teško jer je bila dovoljna jedna petarda da se napravi haos. Bilo je dosta muslimana u Beogradu. Moja žena je izgubila pola svoje porodice u Srebrenici. I sad ja treba da idem u Srebrenicu zato što je to deo nekog folklora. Ja to ne radim. Ako si iskren ti ćeš otići i proučiti fatihu za duše nevinih ljudi. E a sad dolazi gospođa iz UN i priča o novim terminima. Malo smo se tek pomirili a treba da raspravljamo o terminu koji će dalje da pali. Ja nisam deo te igre i protiv sam toga.

Prisetio se i da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije branio beogradsku Bajrakli džamiju od napadača, kada je zapaljena 2004. godine:

Amfilohije Radović je došao da ljude ubedi da ne pale džamiju i zbog tog dela mu od Boga najgrada najveća. Bolno je bilo jer je moj otac bio oboleo… Spalili su mu mnogo knjiga koje je on skupljao ceo život, i kojima se radovao. Nije to zaslužio.

Autor: redportal.rs

#Bajrakli džamija

#Beogrdski muftija

#Islamska zajednica Srbije

#Muftija beogradski

#Mustafa Jusufspahić