Izvor blizak istrazi rekao je za TASS da je on osumnjičen za deljenje poverljivih informacija u vezi sa hipersoničnim istraživanjem

Jedan od vodećih ruskih stručnjaka za razvoj hipersoničnih raketnih sistema uhapšen je pod sumnjom za veleizdaju, javila je agencija TASS.

Andrej Šipljuk je šef hipersonične laboratorije Instituta za teorijsku i primenjenu mehaniku u Novosibirsku. Poslednjih godina je koordinirao istraživanja vezana za razvoj hipersoničnih raketnih sistema.

Kako prenosi TASS, koji se poziva na jednog od Šiplukovih kolega, izvršen je pretres instituta.

- U institutu su vršene istražne radnje. Oni su u srodstvu sa našim direktorom Aleksandrom Šipljukom, koji je uhapšen. On se suočava sa istim optužbama kao i Maslov (Anatolij Maslov, glavni naučni saradnik instituta, koji je ranije uhapšen). Veleizdaja - rekao je za TASS direktor nauke Instituta Vasilij Fomin.

Prema Fominu, Šipljuk je odveden u moskovski pritvorski centar Lefortovo.

Dr Aleksandar Šipljuk, renomirani ruski naučnik i dopisni član Ruske akademije nauka, specijalizovan je za dinamiku aerogasa velikih brzina i eksperimentalna istraživanja strujanja gasa. Ključne oblasti njegovog istraživačkog interesovanja uključuju eksperimentalnu aerotermalnu dinamiku hipersoničnih direktnih mlaznih aviona.

Glavni naučni saradnik instituta Anatolij Maslov uhapšen je 27. juna pod optužbom za veleizdaju i odveden u pritvorski centar Lefortovo u Moskvi. Izvor blizak istrazi rekao je za TASS da je on osumnjičen za deljenje poverljivih informacija u vezi sa hipersoničnim istraživanjem. Njegov slučaj istražuje Federalna služba bezbednosti Rusije.

Sud u Novosibirsku je 30. juna odobrio hapšenje još jednog naučnika – Dmitrija Kolkera sa Instituta za lasersku fiziku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka. Kolker, takođe optužen za veleizdaju, imao je rak u četvrtoj fazi, ali je odveden iz privatne klinike u pritvorski centar Lefortovo u Moskvi, gde je preminuo 2. jula.

pročitajte još

GORI AUTOBUSKA STANICA

Autor: redportal.rs

#Hipersonične rakete

#hapšenje

#ruski stručnjak

#veleizdaja