Evropa ulaže 240 milijardi evra u elektroprenosnu mrežu, sa planovima za izgradnju nove mreže do Srbije i Bosne i Hercegovine

Evropa ulaže 240 milijardi evra u elektroprenosnu mrežu, sa planovima za izgradnju nove mreže do Srbije i Bosne i Hercegovine, a imovina Hrvatske su interkonekcije Ernestinovo-Sombor i Lika-Banjaluka, piše danas Jutarnji list.

U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog gasa iz sopstvenih energetskih potreba, Evropska unija planira da poveća kapacitet svoje elektroprenosne mreže do 2040. godine kroz 141 investiciju ukupne procenjene vrednosti od 240 milijardi evra, uz pomoć zemalja koji trenutno nisu njeni članovi.

Prema planu Evropskog udruženja operatera prenosnih mreža (ENTSO-E), kapacitet dalekovoda, kablova i druge opreme za prenos električne energije preko Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije, za 43.000 novih kilometara mreže, sa 1 ,6 miliona novih radnih mesta kao rezultat tih investicija.

Ideja evropskih operatera za prenos električne energije, čiji je plan pod nazivom TINDP 2022 stavljen na javnu raspravu u ponedeljak, jeste da brzo povežu rastuće izvore proizvodnje električne energije iz solarne i vetrove u mrežu i tako zamene gas kao gorivo u proizvodnji električne energije ali i kao izvor grejanja.

To znači da je TINDP takođe deo velikog evropskog zelenog plana za smanjenje emisije ugljen-dioksida za 14 metričkih tona godišnje do 2030. jačanjem mreže.

Autor: redportal.rs

#Balkan

#Evropa

#elektroprenos

#energija