Navode da je reč o manipulaciji

Sedmorica katoličkih biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine na čelu sa hrvatskim kardinalom Josipom Bozanićem uputila je otvoreno pismo patrijarhu srpskom Porfiriju, osporavajući pravo Srpskoj pravoslavnoj crkvi da uspostavi praznik Svetih novomučenika – mladenaca Jastrebarskih.

Oni osporavaju i da je logor bio pod upravom časnih sestara kongregacije Svetog Vinka Paulskog. Biskupi tvrde da je reč o nastavku komunističke manipulacije.

U pismu se navodi:

Gledajući celinu tadašnjih dešavanja, posebno je bolno danas videti produžavanje ideološke propagande iz vremena jugoslovenskoga komunističkog totalitarizma po kojoj su lekari, medicinsko osoblje, a ponajviše časne sestre, kao i mnogi dobročinitelji i udomitelji koji su ulagali svoje snage i znanje, koji su se žrtvovali u spašavanju dece u prihvatilištima u Sisku i Jastrebarskom, prikazani kao najgori zločinci.

Logor Jastrebarsko je postojao tokom nekoliko meseci 1942. godine. Formiran od ustaških vlasti Nezavisne Države Hrvatske, a na njegovom čelu nalazila se časna sestra Ana Barta Pulherija, svastika ministra NDH i ustaškog ideologa Mila Budaka, po kome mnoge ulice u Hrvatskoj danas nose ime.

Logor su oslobodili partizani pod komandom Nikole Vidovića, Srbina sa Korduna, koji je ostavio izveštaje o stvaričnim prizorima koje je tamo zatekao.

Autor: redportal.rs

#Logor za decu

#Nezavisna Država Hrvatska

#Ustaše

#Vatikan

#jastrebarsko

#ndh