Najpoznatija freska anđela nalazi se u srednjovekovnom manastiru Mileševa

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog arhangela Gavrila. 🙏🏻

U narodu je današnji praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan. Iako ovaj  praznik nije obeležen crvenim slovima u crkvenom kalendar, crkva i vernici mu pridaju veliki značaj. Prema predanju arhangel Gavrilo je najavio najvažnije događaje u hrišćanstvu.

Ustanovljen je u 9. veku na Svetoj gori povodom javljanja arhangela Gavrila u keliji kod Kareje kada je prstom ispisao pesmu Bogorodici.Sveti arhangel Gavrilo saopštio je proroku Mojsiju kako je nastao svet, a proroku Danilu tajne o budućim carstvima. Svetoj Ani je saopštio da će roditi devu Mariju, a svetoj Devi u Nazaretu blagovestio začeće i rođenje Božjeg sina.

OBIČAJI NA DANAŠNJI DAN

Sveti arhangel Gavrilo je simbol mira, ljubavi i radosti. Smatra se da je današnji dan odličan za početak nečega što ste odlagali ili za početak ostvarivanja svih novih ideja i ciljeva. Od starih običaja postoji onaj koji kaže da se na ovaj praznik mole žene koje žele da se ostvare u ulozi majke.

Narod ga smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda, a pravoslavnim vernicima se zabranjuje svaki fizički rad.

Najpoznatija freska anđela nalazi se u srednjovekovnom manastiru Mileševa. Poznata je kao Beli anđeo i izuetno je cenjena u celom svetu.

Autor: magazin.novosti.rs

#LETNJI ARANĐELOVDAN

#crkva

#pravoslavna crkva

#srpska pravoslavna crkva