Klinike opšte prakse, hitne službe i bolnice su pod pritiskom, ali je broj hospitalizovanih pacijenata nešto manji nego u martu.

Novi Zeland beleži rekordan broj smrtnih slučajeva od Covid-19, a novi talas zaraze omikronom varijantom pokazao se posebno razornim za stariju populaciju, preneo je Rojters.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, za sedam dana do 16. jula od Covid-19 je umrla 151 osoba, dok je u najgoroj nedelji prethodnog talasa u martu umrlo 115 osoba.

U poslednja 24 sata od novog soja korona virusa umrlo je 26 osoba, svi stariji od 60 godina. U novom talasu infekcija na Novom Zelandu, zemlji sa 5,1 milion stanovnika, preovlađuje omikronska podvarijanta BA.5.

Za nedelju dana registrovano je 64.780 aktivnih slučajeva, ali nadležni tvrde da veliki broj zaraženih nije prijavljen.

Brz odgovor vlade na pandemiju, uz veoma stroga ograničenja i visoku pokrivenost vakcinacijom, držan je kao primer borbe protiv Covid-19, ali se od kraja prošle godine zaraza nemilosrdno širila.

Klinike opšte prakse, hitne službe i bolnice su pod pritiskom, ali je broj hospitalizovanih pacijenata nešto manji nego u martu.

Iako vlada trenutno ne uvodi ograničenja kretanja i obavezne maske u školama, Ministarstvo prosvete savetuje školama da vrate maske nakon što se deca vrate sa raspusta sledeće nedelje.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Smrtnost

#koronavirs

#novi zeland